Linkovi

Mali izgledi za brzi napredak u Libiji


U Libiji, svako napredovanje pobunjenika smenjuje se sa kontraofanzivom Gadafijevih snaga...
U Libiji, svako napredovanje pobunjenika smenjuje se sa kontraofanzivom Gadafijevih snaga...

Prema nekim izveštajima, predstavnici libijskog lidera Moamera Gadafija i opozicije koja se od februara bori da ga ukloni sa vlasti vode tajne pregovore. Međutim, analitičari sumnjaju u mogućnost brzog završetka sukoba u Libiji.

Nemire u Libiji obeležavaju napredovanja pobunjenika za kojima dolaze kontraofanzive Gadafijevih snaga. Napredak je prilično spor, uprkos tome što su NATO snage od marta izvršile više od 5000 vazdušnih napada.

Neki NATO zvaničnici su povremeno predviđali brz kraj Gadafija, ali do sada se to nije dogodilo.

Alia Brahimi, iz Londonskog ekonomskog instituta ohrabrena je izveštajima o razgovorima o završetku konflikta.

Završnica u Libiji mora da bude pregovorno rešenje. Mislim da su današnje vesti veoma ohrabrujuće. Uvek smo se nadali da se u pozadini svega odvija politički proces“, kaže Alia Brahimi.

Brahimi kaže da režim u Libiji ne čine samo Gadafi i njegova porodica. Ona kaže da bi neke grupe, kao što su plemena, rado videle odlazak Gadafija ako bi njihovi interesi bili zaštićeni.

„Jedini način izlaska iz krize je da elementi Gadafijevog režima pređu na stranu opozicije, postignu sporazum i onda ponude Gadafiju neki izlaz is situacije. A jedini način da takav scenario postane moguć su pregovori“, kaže Alia Brahimi.

Brahimi kaže da bi pregovori omogućili obema stranama da izbegnu sprovođenje zajedničke parole: Borba do smrti!

Jedan od ranih pristalica zapadne intervencije, bivši britanski ambasador u Libiji Ričard Dalton kaže da će pritisak od strane NATO-a kombinovan sa neslaganjima unutar libijkog režima dovesti do završetka 42-godišnje Gadafijeve vladavine. Ali Dalton kaže da bi to moglo da potraje još 2 meseca ili više.

„Čvrsto verujem da će ti pritisci rasti i da će vremenom doći do niza ustanaka protiv libijskog režima, protiv pukovnika Gadafija i njegove porodice, kao onaj u februaru koji je divljački ugušen. Drugi put, ako se to desi, rezultat će biti promena režima u Libiji."

U međuvremenu, Afrička unija pokušava da pokrene zvanične mirovne pregovore. Na kraju nedavnog samita lideri su pristali da budu pokrovitelji razgovora, zajedno sa Ujedinjenim Nacijama i drugim međunarodnim organizacijama.

Ali Ričard Dalton kaže da nedavni nalog za hapšenje i izručenje Gadafija Međunarodnom krivičnom sudu otežava Ujedinjenim Nacijama da se u to uključe, odnosno nekoj novoj libijskoj vladi da mu dozvoli da ostane u zemlji.

Pričalo se o mogućnosti da on ostane u Libiji, ali van političe borbe. Mislim da je to bilo nerealno, a sada je to još manje kada je izdat nalog da se uhapsi“, kaže Dalton.

Dalton dalje navodi da poternica Međunarodnog krivičnog suda ne znači da će Gadafiju biti teže da pobegne iz Libije, ako tako odluči, jer su mnoge zemlje spremne da ignorišu poternicu. Ali drugi analitičari kažu da mu upravo to otežava mogućnost da pronađe utočište.

XS
SM
MD
LG