Linkovi

Libijska opozicija očekuje podršku Zapada


Naoružani libijski pobunjenici skandiraju parole protiv Gadafija na protestnom mitingu u Bengaziju.
Naoružani libijski pobunjenici skandiraju parole protiv Gadafija na protestnom mitingu u Bengaziju.

Dok Zapad razmatra uvodjenje zone zabrane letenja iznad Libije, pobunjenici u toj zemlji su prepušteni sami sebi, dok pro-vladine snage napreduju prema Bengaziju. U lučkom gradu gde je opozicija uspostavila svoj štab, vlada velika napetost. Svi se pitaju – ko će stići prvi – medjunarodna vojna podrška ili pukovnik Moamer Gadafi?

Stanovnici prave zalihe u strahu od napada... Pobunjenici nastoje da se regrupišu, posle nedavnih poraza u bici sa Gadafijevim snagama. Uprkos nervozi i strahu, stanovnici Bengazija i dalje masovno podržavaju 11-člani prelazni savet – grupu vodja opozicije. Svakog dana, stanovnici izlaze na ulice da im iskažu svoju podršku.

Ali članovi saveta su nepoznati medjunarodnoj zajednici. Ko su oni i šta žele? Portparol saveta, Abdul Hefid Goga, nudi sledeće objašnjenje:

Voleli bismo da sve uverimo u to da će, kada Gadafi ode, Libija biti mnogo bolje mesto nego što je bila proteklih 40 godina. Imaćemo pravu demokratiju. Bićemo nezavisna, gradjanska država i uživaćemo u svojim gradjanskim pravima.”

Libijski lider Moamer Gadafi pobunjenike predstavlja kao verske ekstremiste.

"To je mala grupa iz Avganistana, Alžira, Egipta, Palestine, ljudi koji su ušli u gradove Zentan, Zaviju i Bengazi, i šta se onda desilo? Regrutovali su mlade, decu mladju od 20 godina, kojima čak ne može da se sudi.”

U Bengaziju, retko ko pominje uspostavljanje bilog kog vida islamskog kalifata. Za nezaposlenog Faraža Sabira, sve se svodi na dobijanje većih prava … i većeg izbora.

“Trebalo bi da imamo više demokratije, izbore… da niko ne može da nam vlada i kontroliše nas duže od četiri, pet godina, a ne 42 kao Gadafi.”

Prelazni savet želi da izbegne pojavu novog autoritarnog lidera kao što je Gadafi. Mnogi njegovi članovi, poput Goge, kažu da nemaju nikakve aspiracije da trajnije budu na vlasti.

“Kada završimo sa ovom fazom, radićemo na nacionalnom dijalogu sa svim libijskim snagama kako bismo formirali temelje za narednu fazu. Moraćemo da zajedno razvijemo civilnu organizaciju kako bismo dobili ustav, i onda ćemo videti kako da krenemo ka fazi izbora”, poručuje Abdul Hefid Goga.

Da bi zbacili Gadafija s vlasti, i započeli taj process, mladi u Bengaziju prolaze kroz borbenu obuku, iako je ona žalosno kratka. Mnogi od mladića ne deluju kao da su dovoljno stari za borbu, koja bi, kako izgleda, mogla dugo da traje.

Slike “pustinjskog lava” Omara Muktara, - borca za slobodu pre stotinu godina - su čest prizor. Mnogima je on simbol njihove borbe, kao i njegov slogan – “Bez predaje – pobeda, ili smrt.” Pobunjenici veruju da ih isti izbor čeka u borbi protiv pukovnika Gadafija. Malo njih obraća pažnju na činjenicu da Muktar nije uspeo da ostvari pobedu – italijanski kolonizatori su ga zarobili i obesili.

XS
SM
MD
LG