Linkovi

Događaji u Libiji utiču na cenu nafte


Libijski pobunjenici nadomak rafinerije u Zaviji, oko koje su prošle nedelje vođene žestoke borbe
Libijski pobunjenici nadomak rafinerije u Zaviji, oko koje su prošle nedelje vođene žestoke borbe

Pred benzinskim pumpama u Libiji redovi za gorivo su dugi. Vjerovatno poslednji dani režima Moamera Gadafija mogli bi međutim da označe povećanje izvoza nafte iz te zemlje. Nakon što su pobunjenici prodrli u Tripoli, cijena nafte širom svijeta je pala. Brent sirova nafta na berzi u Londonu pala je za oko 3 i po dolara na 105 dolara za barel.

Uoči početka građanskog rata, prije šest mjeseci, Libija je izvozila million 600 hiljada barela nafte dnevno, od čega je 85 odsto transportovano u Evropu. Proizvodnja je tokom sukoba pala za više od 90 odsto, zbog evakuacije radnika i poremećaja u transportu.

Analitičari očekuju da će zemlja ubrzo nastaviti da izvozi oko million barela dnevno. Naftne kompanije, čiji objekti su daleko od poprišta sukoba, moći će najbrže da reaguju, smatra analitičar Semjuel Čižuk.

"Kompanije sa velikim proizvodnim kapacitetima u Libiji, koje imaju veliki broj objekata na jugozapadu zemlje, prema našim saznanjima, nisu pretprjele gotovo nikakvu štetu. One bi uskoro mogle da ubrzaju proizvodnju blizu nivoa koji je postojao prije početka rata”, kaže Semjuel Čižuk.

Libijski udio u globalnom izvozu nafte nekada je bio dva odsto, što je zavisilo od stabilnosti koju je uveo Gadafi. Njegov režim bliži se kraju. Obnavljanje punog potenijala libijskog izvoza zavisiće od toga ko preuzme vlast u zemlji i koliko brzo će zavladati mir.

XS
SM
MD
LG