Linkovi

NATO se sprema za preuzimanje kontrole


NATO se sprema za preuzimanje kontrole
NATO se sprema za preuzimanje kontrole

Dok afričke diplomate pokušavaju da reše libijsku krizu koalicione snage nastavljaju sa napadima na ciljeve u blizini pobunjeničkih uporišta u Libiji.

Jedna delegacija predstavnika libijskog lidera Moamera Gadafija saopštila je da je vlada spremna da primeni takozvanu "putnu mapu" koju je zamislila Afrička unija. Pomenuta delegacija izdala je danas saopštenje o tome, posle sastanka sa predstavnicima pet drugih afričkih država u Etiopiji.

Francuska novinska agencija Frans pres navodi da "putna mapa" Afričke unije predviđa momentalnu obustavu neprijateljstava, saradnju u dostavljanju humanitarne pomoći i zaštitu stranih državljana...

Delegacija je takođe saopštila da je predana uspostavljanju prekida vatre i zahtevala je obustavu vazdušnih napada i pomorske blokade Libije. Uprkos nadama, predstavnici libijskih pobunjenika nisu se pojavili na sastanku sa Afričkom unijom.

U medjuvremenu, NATO se priprema da, narednih dana, preuzme punu kontrolu nad zonom zabrane letenja u Libiji. Koalicioni avioni juče su obavili oko 150 borbenih misija, od kojih su oko 70 letova izveli američki avioni.

Teret sprovodjenja zone zabrane letenja nad Libijom polako se skida sa ledja američkog generala Kartera Hema. On je zonu zabrane letenja sprovodio nedelju dana, i to je za njega predstavljalo veliko opterećenje.

Da li mi smeta što ima nedužnih civila koje su ti ljudi pobili, dok je moja misija bila da ih zaštitim? Naravno da to primam k srcu“, rekao je Hem.

U roku od nekoliko dana, taj posao će pasti na kanadskog general-pukovnika Čarlsa Bušara. Iako je NATO nadležan za vojnu operaciju, nju neće sprovoditi samo članice saveza.

„Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili su da se pridružuju koaliciji i šalju avione da zaštite libijske civile i sprovedu zonu zabrane letenja. Arapsko liderstvo i učešće je od ključnog značaja“, poručila je sinoć američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Katar je danas postao prva arapska zemlja čiji avioni učestvuju u misiji u Libiji. Koalicioni zvaničnici saopštili su da je jedan katarski vojni avion leteo uz francuski avion patrolirajući libijskim vazdušnim prostorom.

Francuska je danas saopštila da je taj prostor „pod kontrolom“. Medjutim, kopnene snage Moamera Gadafija nastavile su napad na Adždabiju, prolaz ka pobunjeničkom, istočnom delu Libije, zbog čega su koalicioni avioni otvorili vatru. General-major britanskog vazduhoplovstva Fil Osborn saopštio je da su „preciznim udarom raketa „brimston“ pogodjena i uništena tri tenka Gadafijevih snaga.“

XS
SM
MD
LG