Linkovi

Obuka opozicionih boraca u Libiji


Obuka opozicionih boraca u Libiji
Obuka opozicionih boraca u Libiji

Pobuna protiv 41-godišnje vladavine libijskog lidera Moamera Gadafija počela je miroljubivo. Ali kada su vladine snage silom pokušale da uguše demonstracije, sukob je postepeno poprimio oblike građanskog rata. Opozicione snage, koje kontrolišu teritoriju uglavnom u istočnom delu zemlje, bore se sa mnogo bolje opremljenim i bolje obučenim Gadafijevim snagama. Ali pobunjenici nastoje da poboljšaju svoje snage.

Na artiljerijskom poligonu u Jaruti, 20 kilometara od Bengazija, opozicioni dobrovoljci vežbaju gađanje iz protivavionskog oruđa. Dotrajali top često se zaglavljuje, što ukazuje na jedan od najvećih problema opozicije - nedostatak efikasnog naoružanja za suprotstavljanje Gadafijevim tenkovima i avionima.

Jedinicom komanduje Mustafa Sagisli, kompjuterski inženjer i vlasnik malog preduzeća u Bengaziju, koje je zatvorio da bi se pridružio ustanicima. On kaže da su im najveći problemi nedostatak opreme i organizacije.

"Treba nam oružje da bismo se suprotstavili Gadafijevom režimu. Oni imaju oružje, imaju tenkove. Mnogo su bolje opremljeni od nas", kaže Sagisli.

Dobrovoljci iz Bengazija svakodnevno dolaze u logor "7. april" na obuku rukovanja naoružanjem. Deo obuke je rasklapanje i sklapanje oruđa koje pobunjenici koriste na frontu. Student medicine Ramadan Korehol kaže da jedva čeka da bude poslat na front, dodajući da čovek ponekad mora da se bori za svoju slobodu.

"Spreman sam da dam život za slobodu, za svoju zemlju i za ukidanje vlade diktatora Gadafija", kaže Ramadan.

Jusuf Šarif bio je vodnik prve klase u libijskoj vojsci. Sada obučava civile koji sebe nazivaju revolucionarima. On kaže da obuka traje samo nekoliko nedelja, ali da je to dovoljno jer su pobunjenici motivisani.

"Nemamo nikakve probleme jer su svi ovi momci obrazovani, neki čak sa akademskim kvalifikacijama. Brzo shvataju, a mi se trudimo da ih naučimo kako da precizno rukuju ovim lakim naoružanjem", kaže Šarif.

Na poligonu, dobrovoljci vežbaju na drugom, starijem topu, nadajući se da će im predanost borbi nadoknaditi nedostatak iskustva. Komandant Sagisli kaže da dobrovoljci tri dana kampuju ovde privikavajući se na život na otvorenom. On takođe kaže da je ovo revolucija, a ne građanski rat.

"Počeo sam prvoga dana revolucije, koja je počela kao mirne demonstracije. Ja sam počeo sa laptopom na ramenu, a evo me sada sa puškom na ramenu", kaže Sagisli.

Isto važi i za ove mladiće. Kada pukovnik Gadafi bude poražen, dodaje Sagisli, oni će se vratiti studijama, ali sada svi moramo da nosimo oružje na ramenu.

XS
SM
MD
LG