Linkovi

Saradnja Gadafija i zapadnih službi


Moamer Gadafi blisko je sarađivao sa američkom Centralnom obaveštajnom agencijom i brotanskom službom MI-6
Moamer Gadafi blisko je sarađivao sa američkom Centralnom obaveštajnom agencijom i brotanskom službom MI-6

U Libiji su pronađena dokumenta koja navodno pokazuju koliko je bila bliska saradnja zapadnih obavještajnih agencija i bivšeg libijskog režima, naročito kada je riječ o hvatanju osumnjičenih za terorizam.

Istraživači organizacije „Hjuman Rajts Voč“ otkrili su dokumenta tokom obilaska napuštene kancelarije u Tripoliju, koju je navodno koristio bivši šef libijske obavještajne službe. Musa Kusa, bliski saradnik odbjeglog libijskog lidera, bio je na čelu službe 2003-2004, a zatim je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova.

Hjuman rajts voč i novinari, koji su ispitivali dokumenta, saopštili su je nemoguće u potpunosti potvrditi njihovu autentičnost, s obzirom na to da ni jedan nije štampan na zvaničnim dopisu. Međutim, opšte poznata činjenica je da su zapadne obavještajne službe sarađivale se sa Libijom nakon 2004, kada je Gadafi najavio da će zemlja ukloniti arsenal oružja za masovno uništenje.

Riječ je o prepisci, koja datira još iz 2002, između libijskih i zapadnih obavještajnih službi, među kojima su američka Centralna obavještajna agencija i britanska služba MI-6. Dosijea sadrže razmjenu obavještajnih podataka, kao i poruke koje se odnose na nadzor, planove za hvatanje i pritvaranje osumnjičenih za terorizam koje je tražila ili Libija ili njeni zapadni partneri.

Izvještaji o aktivnostima CIA-e u poslednjih nekoliko godina nagovještavaju da je Libija bila uklučena u tajni program agencije koji je obuhvatao pritvaranje, transport i saslušanje osumnjičenih za terorizam u stranim zemljama, koje česte nisu bile povezane sa navodnim operacijama pritvorenika.

Navodno je pronađen i nacrt govora koji su CIA i MI-6 pripremili za Gadafija, u kojem je on pozvao sve strane na Bliskom istoku da se odreknu nekonvencionalnog naoružanja. Govor je, kako prenosi dnevnik Njujork Tajms, trebalo da prikaže Gadafija u pozitivnom svijetlu.

Portparol CIA-e, Dženifer Janglad, koja je odbila da komentariše detalje izvještaja iz Tripolija, kazala je da nije iznenađujuće to što agencija sarađuje sa stranim vladama na zaštiti Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG