Linkovi

Libija: Pozivi na predaju


Libijski borci patroliraju putevima na prilazu Bani Validu, jednom od poslednjih Gadafijevih uporišta
Libijski borci patroliraju putevima na prilazu Bani Validu, jednom od poslednjih Gadafijevih uporišta

Trupe lojalne libijskom Prelaznom savetu čekaju naređenje da krenu na Sirtu, a pregovori o predaju Gadafijevog uporišta Bani Valida su propali, što povećava mogućnost još većeg krvoprolića.

Pobunjeničke snage patroliraju duž mediteranske obale i čekaju naređenje da krenu na rodni grad bivšeg lidera Sirtu. Zajedno sa Bani Validom i pojasom teritorije duboko u saharskoj pustinji, Sirta je jedan od malog broja preostalih džepova Gadafijevog otpora. Borci Nacionalnog prelaznog saveta koji patroliraju obalom, od kojih su mnogi bivši ribari ili lučki radnici, pozivaju Libijce u celoj zemlji da se ujedine.

„Hvala Bogu što smo sada stigli do predgrađa Sirte i apelujemo na narod u Sirti. Nema dokaza da ste vi Gadafijevi borci – oni nisu Libijci. On je našao svoje borce na drugoj strani, okupio je plaćenike. Zbog toga apelujemo na stanovnike Sirte i stanovnike Bani Valida, jer ste vi Libijci.“

U međuvremenu, zastoj između libijskog Prelaznog saveta i Gadafijevog uporišta Bani Valida se nastavlja – borci saveta su i dalje ulogoreni na oko 40 kilometara severno od grada. Plemenske starešine i pregovarači Prelaznog saveta povremeno pregovaraju, ali Bani Valid za sada odbija da se preda. Posle jučerašnjeg prekida razgovora, jedan od komandanata pobunjeničkih snaga je rekao da su šanse za mirno rešenje zastoja sve manje.

Sada imamo dve opcije: predaju Gadafijevih pristalica, a ne stanovnika Bani Valida, ili oslobađanje celog Bani Valida uz upotrebu sile“, kaže komandant pobunjeničkih snaga Abdulah Abu Asara

Bani Valid je tradicionalni centar najvećeg i najmoćnijeg libijskog plemena, koje je često dlučivalo o raspodeli moći u Libiji.

XS
SM
MD
LG