Linkovi

Gadafijeve snage napreduju


Pobunjenički borci u Adždabiji pripremaju municiju za protivavionsko oružje
Pobunjenički borci u Adždabiji pripremaju municiju za protivavionsko oružje

Snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju sprovele su još jedan napad iz vazduha na grad Adždabija, koji je u rukama pobunjenika, i napreduju ka pobunjeničkom uporištu Bengaziju.

Očevici kažu da su bombe pale na zapadnom obodu grada, a agencija Frans pres dodaje da je u napadu pogunuo najmanje jedan pobunjenički borac.

Gadafijeve snage bombardovale su Adždabiju i juče, a napale su i priobalni grad Zuvaru, oko 120 kilometara zapadno od Tripolija. Taj grad je jedan od malobrojnih zapadnih gradova koje su pobunjenici uspeli da osvoje kada je pre mesec dana izbio ustanak.

Vesti su kontradiktorne o tome u čijim rukama je naftna luka Brega. Kasno juče, bilo je izveštaja da su pobunjenici ponovo zaposeli stambeno područje grada dok Gadafijeve snage kontrolišu naftna postrojenja.

Lako naoružani i loše organizovani pobunjenici nisu u stanju da zaustave napredovanje libijske vojske, koja koristi avione, tenkove i teško naoružanje. Tokom prošle nedelje, pobunjenici su morali da se povuku gotovo 200 kilometara.

Ministri G-8: Pojačati ekonomski pritisak na Gadafija

Ministri inostranih poslova država Grupe 8, na sastanku u Parizu, zatražili su od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da poveća pritisak na Moamera Gadafija da se povuče sa vlasti. Ipak, ministri nisu prihvatili zahtev Arapske lige i podržali uvođenje zone zabrane letenja.

Dogovoreno je da članovi Grupe 8 zatraže od Svetske organizacije da izvrši ekonomski pritisak na Gadafija. U međuvremenu, diplomate iz Saveta bezbednosti saopštavaju da će rezolucija o uvođenju zabrane letenja verovatno biti dostavljena svim članovima saveta do kraja dana.

Navodi se da tekst rezolucije pripremaju predstavnici Britanije, Francuske, Libana i Nemačke. Diplomate navode da će rezolucija imati dva dela i izraziti arapsku podršku ograničavanju letenja i evropsku podršku uvođenju oštrijih sankcija Libiji. U međuvremenu, američka državna sekretarka, Hilari Klinton, pre odlaska u Kairo, sastala se u Parizu sa predstavnicima libijskog opozicionog Nacionalnog saveta.

XS
SM
MD
LG