Linkovi

Hilari Klinton u Libiji


Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozdravlja se sa libijskim borcima po dolasku u Tripoli
Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozdravlja se sa libijskim borcima po dolasku u Tripoli

Američka državna sekretarka Hilari Klinton doputovala je danas u neočekivanu posetu Libiji radi razgovora sa novim rukovodstvom te zemlje, dok borci privremene vlade nastoje da savladaju jedno od poslednjih uporišta bivšeg lidera Moamera Gadafija.

Po dolasku u Tripoli Hilari Klinton je obećala novu višemilionsku pomoć za obrazovne programe, medicinsku negu za ranjene borce i arheološka iskopavanja. Novac će takođe biti odobren za pronalaženje i uništavanje hiljada nestalih ručnih lansera za rakete, kako bi se sprečilo da padnu u ruke ekstremista.

Američki funkcioneri kažu da je od početka konflikta Libija dobila američku pomoć u vrednosti od 135 miliona dolara.

Američka državna sekretarka sastala se sa privremenim premijerom Mahmudom Džibrilom i predsedavajućim Nacionalnog prelaznog saveta, Mustafom Abdelom Džalilom. Ona je najviše rangirani američki funkcioner koji je posetio Tripoli od početka ustanka protiv Gadafija, u februaru.

U međuvremenu, više stotina boraca privremene vlade pokrenulo je danas novu ofanzivu na deo priobalnog grada Sirta, dan pošto su zauzeli Bani valid.

Progadafijeve snage u Sirtu opkoljene su u malom području grada koje snage Nacionalnog prelaznog saveta već nedeljama nastoje da zauzmu. Funkcioneri pomenutog saveta kažu da će im potpuno osvajanje Sirta, inače rodnog mesta Moamera Gadafija, omogućiti da proglase zemlju oslobođenom.

Isti funkcioneri su juče saopštili da je pustinjski grad Bani valid potpuno očišćen od Gadafijevih boraca. Poslednji napad snaga privremene vlade na Bani valid, koji leži na oko 170 kilometara jugoistočno od Tripolija, započet je u nedelju.

XS
SM
MD
LG