Linkovi

Predložena politička tranzicija za Libiju


Pripadnici francuskih oružanih snaga pripremaju ratni avion za patroliranje u libijskom vazdušnom prostoru
Pripadnici francuskih oružanih snaga pripremaju ratni avion za patroliranje u libijskom vazdušnom prostoru

Afrička unija predložila je period političke tranzicije za Libiju, čiji cilj bi bio okončanje borbi između vladinih snaga i protivnika libijskog predsednika Moamera Gadafija. Jedan funkcioner Unije rekao je danas da bi se period tranzicije završio izborima.

Delegacija libijskih zvaničnika sastala se u Etiopiji sa predstavnicima pet afričkih država radi razvoja plana za reforme. Prema ranijim izveštajima nekih medija, sastanku je trebalo da prisustvuju i predstavnici pobunjenika ali nije poznato da li su i oni prisutni.

U međuvremenu, načelnik generalštaba francuskih oružanih snaga, admiral Eduar Gijo, izjavio je da je libijski vazdušni prostor od danas "pod kontrolom" i izrazio nadu da će savezničke vojne operacije potrajati nekoliko nedelja, a ne meseci.

Admiral Gijo je to izjavio dan pošto je NATO pristao da preuzme komandu nad sprovođenjem zone zabrane letenja u Libiji.

U izjavi za radiostanicu Frans-Info admiral Gijo je rekao da su francuski avioni prošle noći napadali ciljeve kraj istočnog libijskog grada Adždabije. On je dodao da piloti čine sve što mogu da izbegnu civilne žrtve i da su napadi usmereni na snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju.

Britanija je takođe potvrdila napade tokom noći u istoj oblasti.

Novinska agencija Rojters izveštava da su koalicione snage ispalile 16 krstarećih raketa tipa Tomahavk, dok su avioni obavili 153 borbena zadatka. U istočnom gradu Adždabiji danas su se čuli avioni kako preleću to područje.

Generalni sekretar NATOa Anders Fog Rasmusen juče je objavio početak preuzimanja komande nad zonom zabranjenom za letenje i rekao da će narednih dana biti doneta odluka o širem preuzimanju komande nad vojnim operacijama u Libiji. Rasmusen je rekao da za sada "i dalje postoje operacija koalicije i operacija NATOa".

Turska, jedina muslimanska zemlja članica NATOa, pristala je na taj plan juče, posle telefonske konferencije u kojoj su učestvovali američka državna sekretarka Hilari Klinton i njene kolege iz Turske, Francuske i Britanije. Ankara je tražila uveravanja da će operacije NATOa biti ograničene i da će izbegavati žrtve među muslimanskim civilima.

Takođe juče, Sjedinjene Države i Francuska objavile su da će u sprovođenju zabrane letenja učestvovati 12 aviona iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su tako postali druga arapska zemlja koja se uključila u tu akciju, pored Katara. Očekuje se da će katarski avioni početi da patroliraju iznad Libije kroz nekoliko dana.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun rekao je juče da nema dokaza u prilog tvrdnji Libije da poštuje zahtev Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za momentalni prekid vatre. Ban je rekao da je i dalje ozbiljno zabrinut u vezi sa zaštitom civila, kršenjima ljudskih prava i kršenjima međunarodnog humanitarnog prava.

XS
SM
MD
LG