Linkovi

Širenje zone zabrane letenja


Američki lovački avion tipa F-15E prilikom poletanja iz vazduhoplovne baze Aviano, u Italiji
Američki lovački avion tipa F-15E prilikom poletanja iz vazduhoplovne baze Aviano, u Italiji

Komandant američke moranrice, admiral Semjuel Loklir, izjavio je da sve veći broj aviona učestvuje u sprovodjenju medjunarodne zone zabranjenog leta iznad Libije, dok se na kopnu nastavljaju borbe izmedju pobunjenika i vladinih snaga. Govoreći sa američkog ratnog broda u Mediteranu, admiral Loklir je rekao da se 13 zemalja već pridružilo ili su na putu da pomognu koalicionim snagama.

Medjunarodna koalicija je prvobitno uspostavila zonu zabrane letenja iznad pobunjeničkog uporišta Bengazija. Kako pristiže podrška, koalicione snage planiraju da tu zone prošire hiljadu kilometara ka zapadu, prema prestonici Tripoliju.

Admiral Loklir je da su dva člana posade bezbedno iskočila iz aviona F-15 nad Libijom, pošto su se pojavili mehanički problemi. Loklir je rekao da jednog od pilota pronašli Libijci i da su sa njim postupali dostojanstveno i sa poštovanjem.

Zamoljen da potvrdi izveštaje da su pripadnici američkih snaga otvorili vatru na libijske seljane koji su spasavali drugog člana posade, američki admiral je rekao da će vojska sprovesti istragu, što je i uobičajeno posle gubitka letelice.

Treću noć za redom, u Tripoliju su odjekivale eksplozije i paljba protiv-vazdušne odbrane, dok Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokušavaju da prošire zonu zabrane letenja iznad Libije.

Američki general Karter Hem, koji komanduje vojnom kampanjom, kaže da je cilj koalicionih vazdušnih i raketnih napada da se libijski civili zaštite od napada snaga Moamera Gadafija, a da njihova meta nije libijski lider.

Nemam mnogo podataka o lokaciji libijskog lidera, niti obavljamo bilo koje vojne operacije u tom smeru.”

General Hem kaže da su vojne operacije koncentrisane na eliminisanje libijske protiv-vazdušne odbrane i sprečavanje kretanja Gadafijevih lojalista prema pobunjeničkom uporištu Bengaziju.

Američki predsednik Barak Obama je, za vreme posete Čileu, istakao da se medjunarodna zajednica udružila kako bi sprečila moguće surove zločine u Libiji.

Demokratija ne može da se nametne spolja, ona mora da nikne iznutra, iz srca i duša onih koji je traže i spremni su da rade na njenom ostvarenju”, poručio je Obama.

Libijski pobunjenici dobili su novu snagu zahvaljujući vazdušnim udarima. Ali u Tripoliju, gde novinari rade pod nadzorom Libijske vlade, Gadafijeve pristalice kritikuju uvodjenje zone zabrane letenja.

Mi ovde već imamo slobodu. Ne želimo nikoga da ubijamo”, kaže stanovnik Tripolija, Muhamed Ibrahim.

Predsednik Obama je saopštio da će Sjedinjene Države nastaviti da smanjuju svoju ulogu u vojnim operacijama u roku od nekoliko dana, a ne nedelja, iako još nije jasno ko će kontrolisati sprovodjenje zone zabrane letenja.

Pobunjenici koji su pre početka napada iz vazduha bili u povlačenju, nisu još iskoristili prednosti koje im je pružila ta kampanja, pojačavajući zabrinutost da bi konflikt mogao da uđe u pat poziciju.

Loše organizovani pobunjenički borci koji su pokušali da ponovo osvoje istočni grad Adždabiju, kažu da su juče odbačeni raketnom i tenkovskom vatrom snaga lojalnih Gadafiju, koje još kontrolišu prilaze tom gradu.

General Hem je rekao da koalicija nema mandat da pruža direktnu podršku pobunjenicima, koji su prošlog meseca započeli ustanak sa ciljem okončanja 42-godišnje vladavine Moamera Gadafija.

XS
SM
MD
LG