Linkovi

Kontraofanziva u Libiji


Libijski pobunjenici nedaleko od naftne luke Ras Lanuf
Libijski pobunjenici nedaleko od naftne luke Ras Lanuf

Snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju napale su jutros iz vazduha istočno predgrađe naftne luke Ras Lanuf, nastavljajući svoju kontraofanzivu na snage koje nastoje da okončaju njegovu vladavinu.

Novinske agencije kažu da nije bilo žrtava u tom napadu u blizini naftne luke.

Ranije danas, primećeno je da stanovnici napuštaju grad strahujući od novih napada Gadafijevih snaga, posle jučerašnjih napada na druge gradove u rukama pobunjenika, u kojima je bilo žrtava.

Strani novinari izveštavaju da su danas videli automobile sa porodicama koje su napuštale grad i kažu da na kontrolnim punktovima u okolini ima veoma malo pobunjenika. Rano jutros novinari su otišli iz glavnog gradskog hotela pošto ih je osoblje upozorilo na opasnost.

Novinske agencije kažu da stanovnici navodno napuštaju i priobalni grad Bin Džavad, zapadno od Ras Lanufa.

U izveštajima se navode izjave pobunjenika koji kažu da pregrupišu svoje snage posle jučerašnjeg napada Gadafijevih pristalica, uz pomoć tenkova, aviona, borbenih helikoptera i teške artiljerije u nastojanju da zaustave napredovanje pobunjenika ka glavnom gradu.

Pobunjenici su se juče povukli iz Bin Džavada ka Ras Lanufu, pošto su prethodno upali u zasedu Gadafijevih snaga. Bin Džavad je u subotu pao u ruke pobunjenika, ali su se oni kasnije povukli omogućivši Gadafijevim snagama da zaposednu kuće i u nedelju izvrše iznenadni napad.

Borci koji se povlače kažu da su njihove snage tokom napredovanja ka Gadafijevom rodnom gradu Sirte pretrpele značajne gubitke. Ali pobunjenici kažu da su odbacili Gadafijeve snage kod gradova Zavija i Misrata. Oni kažu da će nastaviti da se bore sve dok ne osvoje Sirte i Tripoli.

U međuvremenu, Ujedinjene nacije su danas objavile međunarodni apel za humanitarnu pomoć za, kako se smatra, možda i milion ljudi koji su pobegli iz Libije ili su zatečeni u njoj, posle prošlomesečnog izbijanja ustanka protiv Gadafija.

Koordinator Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Valeri Ejmos, izjavila je u Ženevi da je humanitarnim agencijama neophodan momentalni pristup ljudima koji su ranjeni ili na ivici smrti u Libiji.

XS
SM
MD
LG