Linkovi

Pucnjava u Tripoliju


U Tripoliju je danas izbio sukob između pristalica i protivnika bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija
U Tripoliju je danas izbio sukob između pristalica i protivnika bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija

Snažne eksplozije potresale su danas libijsku prestonicu tokom sukoba između pristalica bivšeg lidera i boraca privremene vlade.

Do sukoba je došlo kada su Gadafijeve pristalice pokušale da održe zbor u gradskoj četvrti u kojoj je on uživao snažnu podršku. U televizijskim snimcima vide se stubovi crnog dima kako se dižu iz tog dela grada.

U međuvremenu, u Libiju su počeli da stižu američki stručnjaci koji će pomagati libijskoj vladi da uđe u trag nestalim raketama. Američki Državni sekretarijat saopštio je da danas pristiglu prvu grupu sačinjava oko 14 hinorarnih stručnjaka, a da će ih biti ukupno 50.

Američki eksperti pomagaće libijskom Nacionalnom prelaznom savetu da pronađu rakete tipa zemlja-vazduh, koje su nestale tokom borbi sa Gadafijevim snagama. Funkcioneri kažu da bi te rakete mogle da se upotrebe protiv putničkih aviona.

U okviru drugog razvoja događaja, borci privremene vlade regrupišu snage u nastojanju da preuzmu kontrolu nad Sirtom, rodnim gradom bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija i jednim od malobrojnih uporišta njegovih pristalica.

Borci libijskog Nacionalnog prelaznog saveta kažu da su Gadafijevi lojalisti opkoljeni na području od oko dva kvadratna kilometra.

Ranije ove nedelje borci revolucionarnih snaga značajno su napredovali u Sirtu zauzevši glavno sedište policije, glavnu bolnicu u kongresni centar koji su Gadafijevi lojalisti koristili kao glavnu bazu za operacije.

Funkcioneri Nacionalnog prelaznog saveta kažu da će im zauzimanje Sirta omogućiti da proglase zemlju slobodnom, jer će to značiti da privremena vlada kontroliše sve libijske luke i aerodrome.

Sirt leži na 360 kilometara istočno od prestonice Tripolija i služio je kao centar podrške Gadafiju. Snage privremene vlade već tri nedelje pokušavaju da zauzmu taj grad.

XS
SM
MD
LG