Linkovi

Libijska opozicija raspušta milicije


Veliki broj libijskih pobunjenika prisustvovao je sahrani ubijenog komandanta Abdela Fataha Junesa, u Bengaziju
Veliki broj libijskih pobunjenika prisustvovao je sahrani ubijenog komandanta Abdela Fataha Junesa, u Bengaziju

Šef libijskog Prelaznog nacionalnog saveta, Mustafa Abdel Džalil, kaže da je ta opoziciona grupa naredila svim paravojnim frakcijama da se raspuste i stave pod kontrolu Saveta. Saopštenje je objavljeno posle ubistva pobunjeničkog vojnog komandanta Abdela Fataha Junesa.

Junes i njegova dva najbliža saradnika ubijeni su u četvrtak, dok su bili na putu za Bengazi. On je bio jedan od najbližih saradnika Moamera Gadafija pre nego što je prešao na stranu pobunjenika, ali Džalil je demantovao izveštaje da je ubijen pod sumnjom da je počinio izdaju.

Prelazni nacionalni savet saopštio je da je osnovao komisiju koja će sprovesti istragu i da je već nekoliko ljudi saslušano. Drugi član opozicije rekao je da je Savet za privremenog vojnog komandanta imenovao Sulejmana Mahmuda al-Obeidija.

U odvojenom razvoju događaja, libijska vlada je saopštila da su u današnjem vazdušnom napadu NATOa na jednu televizijsku stanicu ubijena tri novinara.

NATO je saopštio da je bombardovao tri satelitske antene u Tripoliju, u nastojanju da spreči libijskog lidera Moamera Gadafija da uz pomoć televizije zastrašuje civile.

Predstavnik NATOa, pukovnik Roland Lavoa, rekao je da je napad bio neophodan jer, kako je rekao, gospodin Gadafi koristi televizijske programe da "ugnjetava i preti" libijskim građanima i podstiče napade na njih.

Libijska radiotelevizijska korporacija osudila je taj napad rekavši da stanica nije bila "vojni cilj", da su zaposleni u njoj radili novinarski posao i da ona nije predstavljala pretnju.

Uprkos napadima libijska televizija nastavila je da emituje program.

U međuvremenu, pobunjenički borci kažu da napreduju u nastojanjima da preuzmu kontrolu nad gradovima u planinama na zapadu zemlje. Pobunjenici kažu da su opkolili grad Tidži pošto su ranije ove nedelje saopštili da su zauzeli obližnji grad Gezaija.

XS
SM
MD
LG