Linkovi

Amnesti internešenel o ratnim zločinima u Libiji


Teško ranjeni Libijci brodovima se evakuišu iz Misrate koja je pod opsadom Gadafijevih snaga
Teško ranjeni Libijci brodovima se evakuišu iz Misrate koja je pod opsadom Gadafijevih snaga

Organizacija za odbranu ljudskih prava Amnesti internešenel saopštila je da su snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju možda počinile ratne zločine u gradu Misrati.

Prema danas objavljenom izveštaju te organizacije, Gadafijeve snage su "protivzakonito" ubijale civile u bezobzirnim napadima, koristeći artiljeriju, rakete, kasetne bombe i snajpersku vatru.

Istražiteljka Amnesti internešenela, Donatela Rovera, navela je - kako je to nazvala - "besomučne" napade na stanovnike Misrate, u kojima je poginulo na stotine ljudi.

Povezano sa tim, Francuska je danas objavila nameru da protera 14 libijskih diplomata, dan pošto je Britanija naredila dvojici libijskih funkcionera da napuste zemlju.

Francusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da su diplomate koje podržavaju predsednika Gadafija proglašene za "nepoželjne" i da im je dato 48 sati da napuste Francusku.

U međuvremenu, Rusija je danas ponovila svoje protivljenje bilo kakvoj kopnenoj operaciji u Libiji. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je u Moskvi da je jučerašnja međunarodna konferencija o Libiji potkopala autoritet Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG