Linkovi

Vazdušni napadi u Libiji


Avioni snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju ponovo su danas bombardovali naftnu luku Ras Lanuf, koja je u rukama pobunjenika
Avioni snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju ponovo su danas bombardovali naftnu luku Ras Lanuf, koja je u rukama pobunjenika

Snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju nastavile su danas svoju kontraofanzivu protiv pobunjenika vazdušnim napadima na naftnu luku Ras Lanuf i okolinu, uključujući navodno i jedno stambeno područje.

Strani novinari kažu da je jedan ratni avion bombardovao jednu dvospratnu stambenu zgradu u Ras Lanufu, uzrokujući štetu u prizemlju. Za sada nema izveštaja o žrtvama. Sličan napad iz vazduha sproveden je i juče.

U međuvremenu, pobunjenici koji se bore protiv Gadafijeve vlade kažu da je jedan predstavnik libijskog lidera ponudio razgovore sa pobunjeničkim vođstvom ali da je ta ponuda odbačena.

Predstavnik pobunjenika rekao je danas da je takva ponuda učinjena, ali da pobunjenici neće da pregovaraju sa Gadafijem. U medijskim izveštajima se kaže da je libijska vlada demantovala da je stupila u kontakt sa pobunjenicima.

Članovi pobunjeničkog vladajućeg saveta u Bengaziju odbacili su juče poziv na dijalog koji je uputio bivši libijski premijer Džadala al-Talhi. Pobunjenici kažu da mirovni razgovori nisu mogući pre nego što Gadafi napusti vlast.

U apelu koji je prenela državna televizija, Talhi, koji je 2008. bio libijski ambasador u Ujedinjenim nacijama, pozvao je pubunjenike da daju šansu pregovorima kako bi se rešila kriza i zaustavilo krvoproliće.

List Vol strit džornal izveštava da je Tahijev poziv deo nastojanja reformski orjentisanih funkcionera u vladi da sprovedu plan koji predviđa Gadafijevo prepuštanje vlasti jednom savetu sastavljenom od tehnokorata, koji bi pripremio zemlju za sprovođenje demokratskih reformi.

Ali u intervjuu za arapski satelitski TV kanal Al Arabija, jedan od Gadafijevih sinova, Saadi Gadafi, rekao je da bi u Libiji izbio građanski rat ako bi njegov otac napustio vlast. On je upozorio da bi se u tom slučaju zemlja pretvorila u novu Somaliju.

XS
SM
MD
LG