Linkovi

Bitka za rafineriju u Zaviji


Kamionet sa pobunjenicima na prilazu rafineriji u Zaviji
Kamionet sa pobunjenicima na prilazu rafineriji u Zaviji

Pobunjenici u Libiji započeli su napad na rafineriju nafte u Zaviji, na samo 50 kilometara od Tripolija, u nastojanju da je preotmu od snaga Moamera Gadafija i nastave napredovanje ka prestonici.

Pobunjenici kažu da sada kontrolišu veći deo Zavije, koja leži na 50 kilometara od Tripolija. Pad Zavije prekinuo bi snabdevanje Gadafijevog uporišta gorivom. Dok se oko rafinerije vode borbe, novinari koji su stigli u Zaviju izveštavaju da je ostatak grada tih i pust.

Dan ranije, Gadafijeve snage su artiljerijskom vatrom bombardovale Zaviju, dok su libijski funkcioneri demantovali da su pobunjenici zauzeli grad.

Sa svoje strane, libijski pobunjenici su juče odbacili tvrdnje da su razgovarali sa saradnicima Moamera Gadafija.

Šef pobunjeničkog Prelaznog nacionalnog saveta, Mustafa Abdel Džalil, izjavio je juče da nije bilo direktnih niti indirektnih razgovora sa Gadafijevim predstavnicima i da su takvi razgovori, kako se izrazio, "nezamislivi" osim ako libijski lider napusti vlast.

Prema ranije objavljenim izveštajima zapadnih novinskih agencija, Gadafijevi saradnici sastali su se ranije ove nedelje sa libijskim pobunjenicima i izaslanikom Ujedinjenih nacija za Libiju, Abdulom Ilahom al-Katibom, u jednom hotelu na tuniskom ostrvu Đerba.

U Vašingtonu, američki funkcioneri su juče izjavili da su Gadafijevi dani "odbrojani", pošto su pobunjenici zauzeli ključne gradove južno i zapadno od prestonice Tripolija.

XS
SM
MD
LG