Linkovi

Gadafi sahranjen na tajnom mestu


Pripadnik libijskih revolucionarnih snaga u praznom skladištu-hladnjači gde je bilo izloženo telo bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, 25. oktobar 2011.
Pripadnik libijskih revolucionarnih snaga u praznom skladištu-hladnjači gde je bilo izloženo telo bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, 25. oktobar 2011.

Funkcioneri privremene libijske vlade saopštili su da je telo svrgnutog lidera Moamera Gadafija sahranjeno u neobeleženom grobu na tajnom mestu.

Prema njihovim izjavama Gadafi, njegov ubijeni sin Mutasim i bivši ministar odbrane Abu Bakr Junis, sahranjeni su rano jutros u okviru iste ceremonije.

Gadafijevo telo je od petka bilo izloženo za javnost u skladištu-hladnjači jedne prodavnice u Misrati, gde su stanovnici u redovima čekali da ga vide.

U međuvremenu, grupa za ljudska prava Hjuman rajts voč saopštila je da u području grada Sirta, gde je Gadafi zarobljen prošle nedelje, ima mnogo neobezbeđenog oružja. Pomenuta grupa, čije sedište je u Njujorku, saopšila je danas da su njeni predstavnici obišli dve lokacije i pronašli rakete tipa zemlja-vazduh, tenkovske i minobacačke granate i druge vrste municije. Grupa kaže da su lokacije posećene u subotu i da je ustanovljeno da su uglavnom opljačkane.

Hjuman rajts voč kaže da već mesecim upozorava Nacionalni prelazni savet i NATO na opasnost od neobezbeđenog oružja i da bi obezbeđivanje skladišta sa naoružanjem trebalo da bude jedan od najvažnijih prioriteta privremenih vlasti.

Organizacija Hjuman rajts voč takođe je tražila od novih libijskih vlasti da istraže navode da je tokom borbi za Sirt bilo masovnih pogubljenja osoba osumnjičnih da su pristalice Moamera Gadafija. Grupa kaže da je u području koje je bilo u rukama boraca privremene vlade pronašla tela 53 osobe, koje su po svemu sudeći bile pogubljene pre oko nedelju dana.

Šef Nacionalnog privremenog saveta Mustafa Abdel Džalil rekao je danas kako se nada da će razgovori o formiranju nove prelazne vlade biti završeni za oko dve nedelje. On je takođe nastojao da uveri zapadne zemlje da su novi lideri Libije “umereni muslimani”.

Džalil je u nedelju rekao da će se novi ustav Libije zasnivati na šerijatskom zakonu, da će sadašnji zakoni koji su u suprotnosti sa islamom biti ukinuti i da će poligamija biti dozvoljena.

Predstavnica američkog Državnog sekretarijata, Viktorija Nuland, izjavila je u ponedeljak da međunarodna zajednica želi da se u Libiji uspostavi demokratija koja poštuje ljudska prava i koja će ujediniti zemlju. Nuland je rekla da je “vreme da se krene napred” u Libiji i da se donesu zakoni koji će u potpunosti poštovati prava žena i manjina.

XS
SM
MD
LG