Linkovi

Libija i zvanično oslobodjena


Gradjani Libije slave okončanje Gadafijeve vladavine
Gradjani Libije slave okončanje Gadafijeve vladavine

Lideri libijske prelazne vlasti su objavili da je zemlja oslobođenja od 42-ogodišnje vladavine Moamera Gadafija na svečanosti kojoj su prisustvovale desetine hiljada ljudi u Bengaziju, na istoku zemlje.

Lider Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdel Džalil i drugi funkcioneri na podijumu na Trgu Kiš u Bengazju, počeli su svečanost pevanjem libijske nacionalne himne iz perioda pre Gadafija. Masa oduševljenih Libijaca koja je ispunila trg, mahala je crveno-crno-zelenim zastavama monarhije, koju je Gadafi zbacio s vlasti u udaru 1969, započevši svoju više od četiri decenije dugu diktaturu.

Bengazi je bio jezgro pobune protiv Gadafija koja je počela u februaru i završila se njegovim ubistvom u četvrtak, kada su pripadnici snaga prelazne vlade savladali Gadafijeve pristalice u njegovom rodnom gradu Sirtu. Međunarodna zabrinutost zbog okolnosti Gadafijeve smrti, suprotna je slavljeničkom raspoloženju u Libiji.

Organizacije za ljudska prava traže istragu na osnovu snimka načinjenog mobilnim telefonom, na kojem se vidi kako pripadnici snaga privremene vlade zlostavljaju i tuku ranjenog Gadafija neposredno pre smrti. Američka državna sekretarka Hilari Klinton je danas izjavila da bi Vašington voleo da Ujedinjene nacije istraže ubistvo i da podržava istragu koju je obećao libijski Nacionalni prelazni savet.

Ona je za američku TV mrežu NBC izjavila da je za demokratsku Libiju važno da počne vladavinom zakona i odgovornošću, dodavši da bi istraga Gadafijeve smrti trebalo da bude sastavni deo tog procesa. Libijski patolozi su danas u Misrati izvršili autopsiju i saopštili da je on umro od pogodaka vatrenim oružjem u glavu i stomak. Još nije utvrđeno ko je ispalio hice koji su ga ubili.

XS
SM
MD
LG