Linkovi

Sutra proglašenje oslobođenja Libije


Slavlje u Libiji nakon smrti Moamera Gadafija i pada Sirta
Slavlje u Libiji nakon smrti Moamera Gadafija i pada Sirta

Najviši zvaničnici libijskih prelaznih vlasti planiraju da sjutra u Bengaziju, centru anti-vladinog pokreta, proglase cijelu zemlju oslobođenom, što bi omogućilo početak procesa formiranja nove vlade.

Prvobitno je bilo najavljeno da će se to dogoditii danas, ali nije poznato zbog čega je došlo do odlaganja. Predsjednik prelazne vlade Mahmud Džibril najavio je i da bi za osam mjeseci trebalo da se održe prvi izbori, na kojima će građani birati članove nacionalnog savjeta koji će izraditi nacrt novog ustava.

Prelazne vlasti u međuvremenu pokušavaju da odluče kada i gdje će sahraniti bivšeg lidera Moamera Gadafija, čije tijelo je izloženo u rashladnoj komori nekadašnje mesare u Misrati. Na video snimcima Gadafijevih posmrtnih ostataka može se vidjeti prostrelna rana na lijevoj strani glave i na grudima.

Nerazjašnjene okolnosti Gadafijeve smrti podstakle su mogućnost pokretanja istrage Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. Ujedinjene nacije i organizacije za zaštitu ljudskih prava zatražili su da se ispita ubistvo bivšeg libijskog lidera.

Zvaničnici NATO-a u Briselu juče su pak postigli sporazum o završetku misije u Libiji. Generalni sekretar alijanse Anders Fog Rasmusen kazao je da je donijeta preliminarna odluka da se vazdušne operacije okončaju 31. oktobra.

XS
SM
MD
LG