Linkovi

Libija: Civili beže iz Sirte


Civili beže iz Sirte
Civili beže iz Sirte

Stanovnici opkoljenog libijskog grada Sirte javljaju da ranjenici umiru u lokalnim bolnicama usled pomanjkanja goriva, kiseonika i drugog materijala.

Stotine stanovnika su danas pobegle iz Sirte, posle višednevnih borbi pripadnika snaga prelazne vlade i pristalica svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija. Izbeglice kažu da je život u gradu izloženom pucnjavi, artiljerijskoj vatri i bombardovanju, neizdrživ. Navodi se da ranjenici u bolnici Ibn Sina umiru na operacionom stolu zbog prekida električne energije do kojih dolazi usled pomanjkanja goriva za generatore.

Medicinsko osoblje javlja da su rezerve kiseonika i lekova na izmaku. Humanitarni radnici iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta su juče doprli do bolnice i dopremili manju količinu pomoći. Nije jasno kada će moći da budu dopremljene nove količine medicinskog materijala.

U jučerašnjoj artiljerijskoj vatri, poginuila su tri člana jedne porodice prilikom pokušaja izlaska iz Sirte. Neki od stanovnika okrivljuju za civilne žrtve u gradu Nacionalni prelazni savet i NATO. Savet i NATO međutim tvrde da Gadafijeve pristalice ugrožavaju civile koristeći ih kao ljudski štit.

XS
SM
MD
LG