Linkovi

Pobunjenici u Gadafijevom kompleksu


Gusti dim se diže iznad Tripolija nakon žestokih sukoba u Gadafijevom kompleksu u Tripoliju, 23. avgust, 2011.
Gusti dim se diže iznad Tripolija nakon žestokih sukoba u Gadafijevom kompleksu u Tripoliju, 23. avgust, 2011.

Stotine libijskih pobunjenika prodrle su u kompleks predsednika Moamera Gadafija, u glavnom gradu Tripoliju, dok pobunjenički lideri navode da sada kontrolišu još veći deo grada.

Pobunjenici su pod borbom prodrli u Gadafijev kompleks Bab al-Azizija zasipani jakomm artiljerijskom vatrom pro-Gadafijevih snaga. Desetine pobunjenika pucale su u vazduh u znak slavlja povodom, kako je smatraju, velike pobede. Crni dim se uzdizao u nebo dok su se puščana vatra i eksplozije i dalje čuli oko kompleksa i u nekoliko drugih delova grada.

Visoka predstavnica Evropske unije za inostrane poslove, Ketrin Ešton, danas je izjavila da joj je politički lider pobunjenika, Mustafa Abdel Džalil, rekao da pobunjenici kontrolišu 80 odsto glavnog grada Libije. Puščana vatra i eksplozije i dalje odjekuju pomenutim kompleksom i u još nekoliko delova grada.

Predstavnica NATO-a, Oana Lungesku, rekla je novinarima u Briselu da misija NATO-a u Libiji nije završena i da će vojne operacije biti nastavljene dok svi napadi i pretnje civilima ne budu obustavljeni.

Gadafijevo prebivalište nije poznato. Medjutim, njegov sin i svojevremeni očigledni naslednik, Seif al-Islam, prkosno se pojavio u javnosti u Tripoliju rekavši da je njegov otac još uvek u gradu i da njegova vlada još uvek drži kontrolu.

Poubnjenici su ranije tvrdili da su uhapsili Seifa al-Islama, ali se on obratio stranim novinarima u hotelu Riksos, koji je pod Gadafijevom kontrolom, i poveo konvoj vozila kroz kvartove koje drže Gadafijeve snage. Na TV snimcima vidi se kako on maše pesnicom u vazduhu dok ga sledbenici pozdravljaju.

Medjunarodni krivični sud danas je demantovao izveštaje da je ranije potvrdio hapšenje Seifa al-Islama, navodeći da sud nikada nije primio zvaničnu potvrdu u tom smislu od opozicionog Prelaznog nacionalnog saveta.

XS
SM
MD
LG