Linkovi

Pobunjenici zauzeli veći deo Tripolija


Vatromet tokom slavlja u blizini sudnice u Bengaziju, Libija, 22. avgust 2011.
Vatromet tokom slavlja u blizini sudnice u Bengaziju, Libija, 22. avgust 2011.

Libijski pobunjenici saopštavaju da kontrolišu najveći deo glavnog grada, Tripolija, ali da se borbe nastavljaju, jer u gradu još uvek ima vojnika lojalnih Gadafiju.

Pobunjenici navode da je do žestoke borbe došlo kada su se tenkovi pojavili iz Gadafijevog kompleksa, Bab Al Azizija, i otvorili vatru. Nije poznato gde se Gadafi nalazi.

Nešto ranije pobunjenici su probili obruč spoljne odbrane Tripolija i ušli na centralni Zeleni trg gde su hiljade stanovnika slavile opoziciju. Pobunjeničke trupe nisu nailazile na veći otpor dok su zauzimale ključnu vojnu bazu u blizini grada i ušle u Tripoli sa zapada.

Nakon dolaska pobunjenika, razdragani Libijci su na simboličnom trgu kojeg su pobunjenici preimenovali u Trg mučenika, cepali plakate sa Gadafijevim likom i gazili po njima. Do nedavno vlada je koristila taj deo grada za masovne demonstracije u znak podrške Gadafiju.

Pobunjencii takođe kažu da su pritvorili dvojicu Gadafijevih sinova, uključujući Seifa Al Islama koji se svojevremeno smatrao za Gadafijevog naslednika.

Sudija Medjunarodnog suda za radne zločine, Luis Moreno Okampo, danas je izjavio da će kontaktirati pobunjenike i apelovati na njih da što je pre moguće predaju Seifa al Islama Haškom tribunalu. Protiv Seifa al-Islama, njegovog oca Moamera Gadafija i šefa libijske obaveštajne službe podignuta je optužnica za zločine protiv čovečnosti, zbog navodnog planiranja i naređivanja ilegalnih napada na civile u prvim danima primene oštrih mera protiv antivladinih demonstranata.

XS
SM
MD
LG