Linkovi

Libijski pobunjenici prodrli u Tripoli


Teška artiljerijska vatra u Tripoliju 21. avgust, 2011.
Teška artiljerijska vatra u Tripoliju 21. avgust, 2011.

Libijski pobunjenici prodiru prema Tripoliju posle osvajanja vojne baze koja je branila prestonicu, uporište lidera Moamera Gadafija. Izveštači koji prate pobunjenike kažu da su večeras zašli u zapadna predgrađa Tripolija, svega nekoliko sati posle osvajanja baze udaljene od grada 27 kilometara prema zapadu.

Pobunjenici su iz osvojene baze odneli tovare oružja i municije. Oni takođe tvrde da su posle noćašnjih i današnjih borbi u gradu uspostavili kontrilu nad tri dela grada. Očevici iz Tripolija javljaju da su kasno sinoć u tim delovima održane demonstracije protiv Gadafija. Pobunjenici tvrde i da su uspeli da prebace deo boraca u Tripoli morskim putem, iz lučkog grada Misrate, istočno od prestonice. Libijska državna televizija je danas emitovala zvučni snimak Gadafijevog govora, koji je rekao da je u Tripoliju i da će ga braniti, naglasivši da se nikada neće predati.

To je bila druga Gadafijeva zvučna poruka u manje od 24 sata. U prethodnoj poruci, emitovanoj kasno sinoć, Gadafi je pozvao svoje pristalice na „marš miliona“ i gušenje pobune. On je rekao da je pobuna zlosrećni pokušaj „izdajnika“ i „pacova“. Portparol vlade je danas saopštio da Tripoli dobro štite hiljade profesionalnih vojnika i nazvao pobunjenike „naoružanim bandama“ čiji uspeh može da se pripiše isključivo NATO-u.

Tuniska agencija TAP je danas objavila da je Tuniska vlada zvanično priznala Nacionalni prelazni savet kao legitimnog predstavnika libijskog naroda, što je važna politička pobeda pobunjenika. Američkog predsednika Baraka Obamu je o situaciji u Libiji danas izvestio njegov visoki savetnik za bezbednost, a američki portparol je saopštio da Bela kuća veruje da su „Gadafijevi dani izbrojani“.

XS
SM
MD
LG