Linkovi

Britanija proterala libijske diplomate


Britanski sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg na konferenciji za štampu u Londonu, 27. juli, 2011.
Britanski sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg na konferenciji za štampu u Londonu, 27. juli, 2011.

Britanija je zvanično proterala sve diplomate režima Moamera Gadafija i priznala opozicioni Prelazni nacionalni savet kao legitimnu vladu u zemlji.

Sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg danas je ukazao da je taj potez zasnovan na sve većem legitimitetu, kompetenciji i uspehu opozicije da pruži ruku gradjanima Libije širom zemlje. Hejg je istakao da će se Britanija odnositi prema Savetu kao prema svim drugim vladama u svetu.

„Pozvali smo jutros libijskog otpravnika poslova ovde u Forin ofis i obavestili ga da on i druge diplomate koje zastupaju Gadafijev režim moraju da napuste Britaniju. Više ih ne priznajemo kao predstavnike libijske vlade i pozivamo Nacionalni prelazni savet da imenuje novog libijskog diplomatskog izaslanika da preuzme libijsku ambasadu u Londonu.“, rekao je Hejg

On je dodao da Prelazni nacionalni savet radi ka otvorenijoj i više demokratski orijientisanoj Libiji, što je u „oštroj suprotnosti“ sa Gadafijem kojem je 'brutalnost' prema libijskom narodu oduzela legitimitet.

Sjedinjene Države, Francuska i više od 30 drugih zemalja priznale su Prelazni nacionalni savet kao libijsku tranzicionu vladu.

XS
SM
MD
LG