Linkovi

Libijski pobunjenici traže oružje od Francuske


Predstavnik Misrate Sulejman Fortia, i francuski filozof Bernar Anri Levi, na konferenciji za štampu u Parizu, 20, juli, 2011.
Predstavnik Misrate Sulejman Fortia, i francuski filozof Bernar Anri Levi, na konferenciji za štampu u Parizu, 20, juli, 2011.

Libijski pobunjenici koji su doputovali u posetu Francuskoj kažu da su od predsednika Nikole Sarkozija tražili vojnu pomoć kako bi mogli da krenu na Tripoli, uporište libijskog lidera Moamera Gadafija.

Delegacija pobunjenika iznela je taj zahtev Sarkoziju na jučerašnjem sastanku u Parizu. Medju članovima delegacije je i Sulejman Fortia, predstavnik Misrate, grada na zapadu koji je pod kontrolom pobunjenika.

Nakon sastanka on je rekao da pobunjenici veruju da bi uz veliku pomoć prijatelja poput Francuske za nekoliko 'dana' mogli da krenu na glavni grad Libije.

Francuski pisac i pristalica pobunjenika, Bernar Anri Levi, takodje je prisustvovao razgovorima. On je izneo da su pobunjenici rekli Sarkoziju da mogu da zauzmu Tripoli napadima iz Misrate ka istoku i iz planinske oblasti južno od prestonice.

Nije poznato kako je francuski predsednik reagovao na zahteve pobunjenika. Francuska je prošlog meseca vazdušnim putem dostavila izvesnu količinu oružja pobunjenciima u zapadnoj planinskoj oblasti Libije.

Francuska učestvuje u tromesečnoj NATO-om predvodjenoj kampanji vazdušnih napada na progadafijeve snage. Ti napadi imaju za cilj pružanje podrške pobunjenicima koji su u martu započeli utanak kako bi okončali 42-godišnju Gadafijevu autokratsku upravu.
Nezavisno od toga, kineska državna agencija Šinhua saopštila je da je predsednik Hu Djintao pozvao sve strane u Libiji da pristanu na momentalni prekid vatre i rešavanje krize putem dijaloga.

Takodje je navedeno da je on to izjavio u današnjem telefonskom razgovoru sa predsednikom južnoafričke republike Dzejkobom Zumom.

Agencija Šinhua navodi da je predsednik Hu izrazio zahvalnost zbog nastojanja Južnoafričke republike da posreduje u političkom rešenju konflikta u ime Afričke unije i obećao da će svoja nastojanja koordinisati sa Zumom.

XS
SM
MD
LG