Linkovi

Libijske snage granatiraju Misratu


Libijski pobunjenici u blizini linije fronta
Libijski pobunjenici u blizini linije fronta

Vladine snage u Libiji nastavile su da granatiraju ciljeve u blizini grada Misrate, koji drže pobunjenici. Prema bolničkim izvorima u napadima vladinih snaga poginula su najmanje dva pobunjenika. U međuvremenu, pažnju međunarodne javnosti privukla je izjava italijanskog premijera Silvija Berluskonija koji je izrazio ozbiljnu sumnju u vezi sa intervencijom NATO-a u Libiji, dok je njegova konzervativna vlada saopštila da planira da smanji svoje učešće u toj misiji.

Berluskoni, koji je prvi zapadni lider zemlje angažovane u toj operaciji koji je javno izrazio sumnju u njen uspeh, je pod pritiskom svog koalicionog partnera Severne lige, da se Italija povuče iz Libije.

„Iskreno govoreći, verujem da je najjači pritisak za rat u Libiji stigao od evropskih zemalja i evropskih vlada. Bio sam protiv tih mera kao što je već poznato, i bio sam primoran da se uključim zbog odluke medjunarodne zajednice, rezolucije Saveta bezbednosti UN, ali i zbog jasnog pritiska italijanskog predsednika i odluke oba doma parlamenta.“

Ministar odbrane Injacio La Rusa izjavio je da bi italijanski nosač aviona „Garibaldi“ mogao da bude zamenjen manjim brodom, čime bi angažovano italijansko vojno osoblje bilo smanjeno za skoro 1000 ljudi.

XS
SM
MD
LG