Linkovi

Turska priznala libijski Nacionalni prelazni savet


Turski ministar inostranih poslova Ahmed Davutoglu na konferenciji za novinare
Turski ministar inostranih poslova Ahmed Davutoglu na konferenciji za novinare

Libijski pobunjenici, koji se bore protiv 42-godišnje vladavine Moamera Gadafija, dobili su diplomatsko priznanje Turske, važne sile u regionu.

Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je juče da Ankara priznaje pobunjenički Nacionalni prelazni savet kao legitimnog predstavnika libijskog naroda.

„Turska će podržati zahteve libijskog naroda za očuvanje jedinstva Libije. Kao što znate, predložili smo mapu u kojoj su izložena osnovna načela za sprovođenje tranzicije. Takođe smatramo da Nacionalni prelazni savet, kao legitimni predstavnik libijskog naroda, treba da ostvaruje te ciljeve.“

Ministar Davutoglu je takođe rekao da će Turska vlada obezbediti Nacionalnom savetu 200 miliona dolara pomoći, pored postojećeg fonda od 100 miliona dolara, koji je izdvojen za pobunjenike prošlog meseca.

Vođa pobunjenika Mustafa Abdel Džalil je saopštio da je opozicioni pokret prihvatio da Gadafi ostane u zemlji pod uslovom da podnese ostavku i pristane na međunarodni nadzor svog kretanja.

Džalil je dodao da još nije stigao odgovor na tu ponudu. Gadafi se, u međuvremenu, zarekao da će se boriti protiv pobunjenika do kraja.

Zapadne sile podržavaju zahtev pobunjenika da Gadafi ode sa vlasti i učestvuju u vazdušnim napadima NATO-a na Gadafijeve snage, da bi ih sprečile da napadaju libijske civile.


XS
SM
MD
LG