Linkovi

NATO: Kompleks u Libiji legitimna meta


Spasilačke ekipe pretražuju stambeni kompleks na koji je izvršen napad NATO-a
Spasilačke ekipe pretražuju stambeni kompleks na koji je izvršen napad NATO-a

NATO je danas izneo dokaze koji pokazuju da je meta nedavnog vazdušnog napada u Libiji bio komandni centar "visokog nivoa", a ne - kako libijska vlada tvrdi - civilni objekat.

Predstavnik NATO-a Majk Breken izjavio je u Napulju da je u napadnuti "kontrolni čvor" u Surmanu korišćen za napade na civile. On je pokazao fotografije napadnutih zgrada sa 17 satelitskih antena na krovu koje su, kako Breken navodi, korišćene za koordinaciju napada na civile.

Libijska vlada, međutim, ističe da je u napadu uništen veliki porodični kompleks, koji je pripadao jednom bliskom saradniku lidera Moamera Gadafija. U saopštenju vlade takođe se navodi da je u napadu ubijeno najmanje 15 ljudi, ali da je član libijskog Saveta revolucionarne komande Koveidi Al-Hamidi - izbegao povrede.

Međutim, vlada dodaje da su među ubijenima najmanje dva Hamidijeva unuka i njegova supruga.

Uticajni pripadnik najužeg kruga libijskih rukovodilaca učestvovao je u puču 1969. godine kojim je libijski lider došao na vlast. Njegova ćerka je udata za jednog od Gadafijevih sinova, Saada Gadafija.

NATO je saopštio da nema potvrde o tim žrtvama. Predstavnik Breken takođe je pokazao slajdove susedne džamije i škole, koji nisu oštećeni zahvaljujući upotrebi municije sa preciznim navođenjem.

Severnoatlanski savez prvobitno je demantovao da je taj napad izvršen, istakavši da u toj oblasti, oko 65 kilometara zapadno od Tripolija, nije bilo skorašnjih operacija.

XS
SM
MD
LG