Linkovi

NATO potvrdio napad u Surmanu


Novinari i libijski zvaničnici obilaze zgradu pogođenu u, kako je saopštila libijska vlada, vazdušnom napadu NATO-a
Novinari i libijski zvaničnici obilaze zgradu pogođenu u, kako je saopštila libijska vlada, vazdušnom napadu NATO-a

NATO je danas potvrdio tvrdnju Libijske vlade o jutrošnjem vazdušnom napadu na kompleks objekata bliskog saradnika libijskog lidera Moamera Gadafija. Libijska vlada je saopštila da u napadu na kuće u Surmanu, oko 65 kilometara zapadno od Tripolija, Gadafijev saradnik nije povređen, ali da su među 15 poginulih i najmanje dva njegova praunuka. Napad se dogodio dan posle priznanja NATO-a da je moguće da su u prethodnim vazdušnim napadima na Tripoli nastradali civili.

„Naše prelimnarne procene ukazuju da je jedna bomba promašila metu zbog tehničkog kvara. Taj kvar je možda izazvao nekoliko civilnih žrtava. NATO žali zbog gubitka života nedužnih civila i preduzima veoma promišljene vazdušne napade protiv režima rešenog da upotrebi silu protiv sopstvenih građana", kazao je Majk Breken, portparol NATO-a i komandant vazudšnih snaga.

Libijski zvaničnici navode da je NATO pogodio jedno civilno naselje, u kojem je poginulo devet osoba, među kojima su i dva deteta.

Rano jutros, varvarska, ubilačka organizacija NATO, koju podržavaju i finansiraju kriminalne vlade i kriminalni političari, izvršila je neopravdan vazdušni napad ne četvrt Suk-al Džuma, u okrugu Haj Arada, direktno ciljajuću na grupaciju običnih kuća i ubivši devet civila, zajedno sa dvoje dece i ranivši 18 osoba“, kazao je Abdul-Ati al-Obeidi, ministar inostranih poslova Libije.

To je u proteklih nekoliko dana drugo po redu priznanje da su koalicione snage izvršile nenameran smrtonosni napad u Libiji. U četvrtak je u vazdušnom napadu pogođena kolona pobunjenika blizu Brege. Libijski pobunjenici i zdravstveni zvaničnici su juče saopštili da je u borbama blizu Misrate, pobunjeničkog grada na zapadu zemlje, poginulo najmanje devet ljudi, a ranjeno više od 50.

Zvaničnici navode da je su snage libijskog lidera Moamera Gadafija teškom artiljerijom gađale Dafniju, zapadno od Misrate. U međuvremenu, kinesko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da će predsednik libijskog Prelaznog nacionalnog saveta, Mustafa Abdel-Džalil, sutra otpočeti dvodnevnu posetu Pekingu.

XS
SM
MD
LG