Linkovi

Italija i Francuska pomažu pobunjenicima


Francuski predsednik Nikola Sarkozi šalje vojne savetnike u Libiju u cilju pomoći pobunjenicima
Francuski predsednik Nikola Sarkozi šalje vojne savetnike u Libiju u cilju pomoći pobunjenicima

Još dve zemlje Evropske unije saopštile su da će se priključiti Britaniji u slanju vojnih savetnika u Libiju kako bi pomogli pobunjeničkim snagama.

Italijanski ministar odbrane Injacio La Rusa rekao je da će njegova zemlja poslati 10 instruktora da pomognu u obuci pobunjenika koji vode borbe sa snagama lojalnim libijskom lideru Moameru Gadafiju.

Ranije danas, Francuska je takodje najavila da će poslati vojne savetnike libijskim pobunjenicima.

U medjuvremenu, francuski predsednik Nikola Sarkozi se u Parizu sastao sa šefom privremenog saveta pobunjenika, Mustafom Abdelom Džalilom. Nakon tog sastanka, Džalil je rekao novinarima da je pozvao Sarkozija da poseti uporište pobunjenika, u istočnom gradu Bengaziju.

Francuski ministar odbrane Žerar Longe ističe da Francuska neće slati kopnene trupe u Libiju, čak ni ukoliko to libijski narod zatraži.

Naš zadatak nije da u svakom trenutku svi budu zadovoljni. To je ozbiljna tema koja zaslužuje razmatranje međunarodne zajednice, i ja se time trenutno neću baviti, a osim toga, to nije u mojoj nadležnosti. To je slučaj koji treba da razmatra Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija”.

Britanski sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg juče je rekao da će oko 12 britanskih vojnih savetnika pomoći libijskim pobunjenicima na planu organizacije, logistike i komunikacija. On je dodao da ti savetnici neće učestvovati u borbama.

Ministar inostranih poslova Libije, Abdul Ati al-Obeidi, kritikovao je slanje stranih vojnih savetnika rekavši da će to umanjiti šanse za mir u toj zemlji. U intervjuu za BBC, Obeidi se založio za šestomesečni prekid vatre radi priprema za izbore.

UN: Moguć ratni zločin

Visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj upozorila je libijsku vladu da je moguće da vrši ratni zločin upotrebom teškog naoružanja protiv civila i medicinskih ustanova u gradu Misrati. Pilaj je pozvala vladu Libije da odmah prekine opsadu tog grada.

Za to vreme, u Misrati su nastavljene borbe pobunjenika i vladinih snaga, dok stanovnici grada apeluju na medjunarodnu zajednicu da interveniše. Lideri pobunjenika u Misrati traže hitnu intervenciju stranih kopnenih trupa da bi se zaštitilo oko 500,000 civila, što je prvi takav zahtev bilo kog dela libijske opozicije.

Medjutim, civilno rukovodstvo pobunjenika u Bengaziju – Prelazni nacionalni savet – saopštio je da strane trupe na libijskom tlu ne bi pomogle ostvarenju njihovog cilja.

XS
SM
MD
LG