Linkovi

Zona zabrane letenja nad Libijom


Koalicioni napadi na Gadafijeve snage
Koalicioni napadi na Gadafijeve snage

Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen, izjavio je danas za američke televizijske mreže da je zona zabrane letenja nad Libijom, na osnovu rezolucije Ujedinjenih nacija, „praktično“ uspostavljena, posle serije napada Sjedinjenih Država i njihovih saveznika krstarećim raketama i vazdušnih udara na libijske vojne ciljeve.

Admiral Majk Malen je rekao da nijedna letelica libijske vlade nije letela nad zemljom otkako je juče pod vođstvom Sjedinjenih Država počela vojna operacija protiv libijske vazdušne odbrane i kopnenih snaga.

Zona zabrane letenja treba da zaštiti libijske civile od napada snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju, koje nastoje da uguše jednomesečnu pobunu protiv njegove 42-ogodišnje vladavine. Malen je izjavio da su američki ratni avioni jutros pre svanuća gađali libijske trupe u blizini Bengazija i zaustavile njihovo napredovanje prema tom uporištu opozicije. U napadima su uništene desetine vojnih vozila, u čijim olupinama su ostali leševi Gadafijevih boraca.

Stanovnici Bengazija su izrazili zahvalnost za vazdušne napade, a neki kažu da su oni izvršeni u pravom trenutku da bi se sprečio masakr, s obzirom da su Gadafijeve trupe u petak počele da gađaju grad, a juče stigle do predgrađa. Bolnički izvori su saopštili da su u borbama vladinih i pobunjeničkih snaga poginule 32 osobe, među kojima je osam Gadafijevih vojnika. Ratni avioni zapadnih zemalja su rano jutros bombardovali i libijsku prestonicu Tripoli, gde su vladine snage uzvratile protivavionskom vatrom.

Protivavionska vatra se čula u Tripoliju i večeras, kada se smrklo. Stanovnici Misrate, grada na zapadu zemlje koji kontrolišu pobunjenici, kažu da su danas bili izloženi tenkovskim i snajperskim napadima vladinih snaga, koje danima opkoljavaju grad. Izveštava se o velikom broju žrtava, ali ti izveštaji nisu mogli da se provere. Gadafi je na vazdušne napade uzvratio pretnjom da će zapadne snage uvući u „dugotrajan rat“. U poruci koju je jutros emitovala državna televizija, Gadafi je rekao da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici „sotona“ i optužio ih da su se zaverili da ukradu libijsku naftu. On je rekao i da je vlada otvorila skladišta oružja da bi omogućila Libijcima da se odupru stranim snagama. Hiljade Gadafijevih pristalica su se okupile u njegovoj utvrđenoj rezidenciji Bab al-Azizija u Tripoliju.

Admiral Malen je optužio libijskog lidera da koristi civile kao ljudski štit. Libijska državna televizija je saopštila da je u savezničkim napadima poginulo 48 osoba i da je 150 ranjeno. Admiral Malen je međutim izjavio da nije video dokaze da je u vazdušnim napadima bilo civilnih žrtava. Bela kuća je saopštila da se predsednik Obama izveštava o najnovijem toku vojnih operacija putem telefonskih razgovora iz Brazila sa nacionalnim funkcionerima za bezbednost. Navodi se da predsednik održava redovne konsultacije o situaciji u Libiji sa svojim savetnicima, među kojima su i državna sekretarka Hilari Klinton i sekretar za odbranu Robert Gejts.

Američki predsednik je prethodno rekao je da Gadafi nije dao Zapadu drugi izbor, sem preduzimanja vojne akcije. Britanski premijer Dejvid Kameron je u Londonu izjavio da je akcija protiv Gadafija bila „neophodna, zakonita i ispravna“. Afrička komanda američke vojske stacionirana u Nemačkoj, saopštila je da su u današnjim operacijama učestvovali američki ratni avioni F-15 i F-16 i tri B-2, takozvana nevidljiva bombardera.

Francuska je saopštila da je u misiji nad Libijom učestvovalo i 15 njenih aviona, koji nisu naišli na otpor. Admiral Malen je inače rekao da Sjedinjene Države očekuju da predaju komandu nad operacijama u zoni zabrane letenja svojim partnerima i narednih dana nastave da obezbeđuju podršku. On je rekao da bi operacija mogla da ostvari svoje ciljeve, čak i ako Gadafi ostane na vlasti.

XS
SM
MD
LG