Linkovi

Libija u gradjanskom ratu


Libija u gradjanskom ratu
Libija u gradjanskom ratu

Predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta, Jakob Kelenberger, saopštio je danas da je Libija potonula u građanski rat, a lekari u istočnom delu zemlje navode da je došlo do naglog porasta broja ranjenih civila.

Kelenberger je rekao da humanitarne organizacije nemaju pristup zapadnim područjima Libije, uključujući prestonicu Tripoli, dodavši da je i zapadni deo zemlje zahvaćen teškim sukobima između pobunjenika i snaga lojalnih libijskom lideru, Moameru Gadafiju.

Snage odane libijskom lideru Moameru Gadafiju po svemu sudeći uspevaju da povrate neke od gradova koji su prethodno pali pod kontrolu pobunjenika.

Pro-Gadafijeve snage isterale su stotine pobunjenika iz lučkog grada Ras Lanufa na istoku zemlje. Očevici tvrde da su se pobunjenici usled artiljerijske vatre vladinih snaga spakovali u vozila i napustili grad. Istovremeno, stižu izveštaji da su lokalna bolnica i druge zgrade teško oštećene. Velika bitka između pobunjenika i Gadafijevih snaga vodi se u obližnjoj luci Brega, dok vladine snage tvrde da su ostvarile pobedu u Zaviji, gradu najbližem prestonici Tripoliju u kome su pobunjenici imali kontrolu.

Kasno sinoć, vladini zvaničnici rekli su da su njihovi vojnici preuzeli grad, dok je državna televizija prikazala snimke za koje tvrdi da predstavljaju okupljanje i slavlje Gadafijevih pristalica u Zaviji. Sin libijskog lidera Saif al-Islam Gadafi izjavio je u nekoliko intervjua za zapadne medije da se vlada nikad neće predati pobunjenicima i dodao da libijski narod nikad neće poželeti dobrodošicu bilo NATO bilo američkim snagama.

XS
SM
MD
LG