Linkovi

Libijski predsednik: Napad na konzulat - planiran teroristički čin


Libijski predsednik Muhamed el-Megarif govori na komemoraciji u Tripoliju u čast ubijenog američkog ambasadora Kristofera Stivensa, 20. septembra 2012.
Libijski predsednik Muhamed el-Megarif govori na komemoraciji u Tripoliju u čast ubijenog američkog ambasadora Kristofera Stivensa, 20. septembra 2012.

U intervjuu za TV mrežu NBC, Magarijef je rekao da napad na američki konzulat u Bengaziju 11. septembra 2012. nije imao veze sa protestima zbog antiislamskog filma.

Libijski predsednik Muhamed el-Magarijef kaže da je napad na američki konzulat u Bengaziju, u kojem su poginuli ambasador Kristofer Stivens i još tri Amerikanca, bio „unapred planirani teroristički napad“.

U danas emitovanom intervjuu za informativnu emisiju TV mrže NBC, Magarijef je rekao da napad nema nikakve veze sa protestima zbog antiislamskog filma.

Napad je izvršen sa velikom preciznošću, što znači da su počinioci morali da vežbaju kako da napadnu, kako da izvedu ovaj čin“, rekao je libijski predsednik.

Američki zvaničnici su takođe okarakterisali ovaj napad, izvršen na godišnjicu terorističkih napada u Sjedinjenim Državama 11. septembra 2001, kao terorističko delo.

Napad se dogodio u vreme kada su hiljade muslimana demonstrirale protiv amaterskog antimuslimanskog filma snimljenog u Sjedinjenim Državama.

U jučerašnjem govoru na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, predsednik Barak Obama je rekao da je taj film „sirov“ i „gnusan“, ali je dodao da nijedan video snimak ne opravdava napad na neku ambasadu.
XS
SM
MD
LG