Linkovi

ID u Libiji: Napadima protiv jedinstva


Povređeni u napadu na koledžu za obuku policijskih regruta u Libiji
Povređeni u napadu na koledžu za obuku policijskih regruta u Libiji

Napadi, poput jučerašnjeg na jednom koledžu u blizini grada Misrate, postali su sve učestaliji tokom proteklih meseci dok islamski ekstremisti koriste vakuum u vlasti.

U samoubilačkom bombaškom napadu kamionom bombom u Libiji juče je ubijeno najmanje 60 osoba na jednom koledžu u blizini grada Misrate. Niko nije preuzeo odgovornost. Napad se dogodio dok teroristička grupa Islamska Država nastavlja sa napadima na naftna postrojenja na istoku Libije.

Oko 400 uglavnom mladih policijskih regruta okupilo se u četvrtak u koledžu za obuku u gradu Zlitenu kada se dogodio samoubilački napad.

“Došao je vozeći veoma brzo. Prošao je kroz glavni ulaz u velikom vozilu koje je zatim eksplodiralo”, kaže jedan od očevidaca.

Lokalni stanovnici pomogli su da se žrtve napada prevezu u lokalne bolnice u obližnjoj Misrati. To je najveći bombaški napad u Libiji od zbacivanja Moamera Gadafija 2011. godine. Takvi napadi postali su sve učestaliji tokom proteklih meseci dok islamski ekstremisti koriste vakuum u vlasti.

Amaterski video snimak postavljen na internetu u četvrtak navodno pokazuje ekstremiste lojalne Islamskoj državi kako zauzimaju strateški grad Bin Džavad na obali. Ali širenje ekstremističke grupe je ograničeno, kaže analitičar Rikardo Fabiani iz Evroazijske grupe.

“Problem za Islamsku državu u Libiji je da ne može da iskoristi verske sektaške podele kao u Iraku i Siriji. I što je još važnije, nivo podrške koju uživa u ukupnoj populaciji u Libiji je veoma ograničen.”

Tokom proteklih dana ekstremisti Islamske države izveli su napade na velike naftne rafinerije u Es Sideru i Ras Lanufu, čiji su rezultat veliki požari. Lokalni zvaničnici rekli su da neki od tamošnjih rezervoara sadrže po 460 hiljada barela nafte.

“Njihova strategija u Libiji je da napadaju takva postrojenja i da ih oštete. Zašto to rade sada je sasvim jasno jer tu je mirovni sporazum, tu je vlada nacionalnog jedinstva i sada je trenutak da se sabotira ono što je do sada postignuto”, smatra Fabiani.

Rivalske administracije u Libiji, jedna sa sedištem u Tripoliju, koju podržavaju islamističke grupe, i druga koja je međunarodno priznata u Tobruku, potpisale su plan UN o podeli vlasti prošlog meseca, dok tek treba da bude formirana vlada nacionalnog jedinstva.

“Optimistički scenario je taj da će sve veća pretnja Islamske države učiniti da će se oni, koji imaju interes u miru i stabilnosti, ujediniti da zaustave pretnju. Pesimistički scenario je da će oni biti previše zauzeti međusobnim rivalstvom”, kaže Malkom Čalmers iz Insituta ujedinjenih rodova oružanih snaga.

Izaslanik Ujedinjenih Nacija za Libiju, Martin Kobler pozvao je građane Libije da podrže plan o podeli vlasti i da se ujedine protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG