Linkovi

King: Moguć kraj Mardokove imperije


Sudbina Merdokove imperije u Americi zavisiće od finansijera i Volstrita: Luelin King
Sudbina Merdokove imperije u Americi zavisiće od finansijera i Volstrita: Luelin King

“Kako bi afera sa medijskim magnatom Rupertom Mardokom u Britaniji mogla da se odrazi na poslovanje i profesionalizam u medijima?” Glas Amerike razgovarao je o tome sa voditeljem televizijskog programa “Hronika Bele kuće”, Luelinom Kingom.

King: Barem kraktoročno, situacija će se pobljašati sa profesionalnog, odnosno etičkog gledišta. Vlasnici medija su u Britaniji tradicionalno veoma uticajni ljudi, koji su održavali bliske veze sa predstavnicima političkog establišmenta, što je verujem slučaj i drugde u svetu. Svojevremeno je i sam Vinston Čerčil, na primer, bio prijatelj brojnih vlasnika medija, koji su ga čak podržavali finansijski plaćajući mu daleko više nego što je trebalo za njegove tekstove. Najverovatnije će se okončati praksa da vlasnici medija imaju automatski pristup vladnim funkcionerima, posebno premijerima, što će ublažiti njihov uticaj i uspostaviti više balansirano izveštavanje medija. Istovremeno, policija će biti daleko opreznija u svojim odnosima sa medijima, uspostavljajući nove etičke standarde izmedju policije i vladajućeg kruga. Ono što je problem u Engleskoj, kao maloj zemlji, jeste da su svi ti ljudi na vrhu obrazovani u istim školama, da su članovi istih klubova, da se lično poznaju, kao i njihova deca, tako da je vlast koncentrisana u rukama elite, odnosno malog broja ljudi, a ta bliskost podstiče razmenu gledišta, uticaja i usluga.”

Glas Amerike: Kakav razvoj dogadjaja očekujete unutar Mardokove medijske imperije, posebno u pogledu američkih filijala, kao što su “Fox News” i dnevnici “Volstrit Džornal” i “Njujork Post”?

King: “U Americi će sve zavisiti od Volstrita i finansijera. Ako finansijere zastraši ova afera, Mardokova imperja ce poćeti da se raspada. Neki govore da bi Mardok, koji ima 81 godinu, trebalo da proda svoje britanske listove, koji su na početku finansirali sve njegove poslovne poduhvate u SAD, ali je sada, primera radi, televizijska mreža “Fox News” daleko profitabilnija od bilo koje novinske kompanije u njegovom vlasništvu u Britaniji. Ipak, ovo bi mogao da bude kraj njegove imperije, kao i nesrećan završetak lične karijere, ali će profitabilni segmenti njegove imperije opstati i tokom vremena postati predmet svadja i pravnih sporova izmedju naslednika.”

Glas Amerike: Kako bi ova afera mogla da se odrazi na novinarsku etiku i profesionalizam?

King: “Mediji su u velikoj medjusobnoj konkurenciji i nastaviće da se bore za što veći tiraž svojih listova ili broj gledalaca, a time dobiti više oglasa, odnosno novca, što će zahtevati ili nove metode prikupljanja podataka i informisanja, ili će se ti mediji vratiti staroj praksi, ako je ona donosila profit. Vraćanje staroj praksi neće biti tako ekstremno kao ranije, ali bi tokom vremena etički standardi mogli ponovo da budu podložni eroziji.”

XS
SM
MD
LG