Linkovi

King: Spoljna politika u senci ekonomije


Voditelj emisije "Hronika Bele kuće" Luelin King
Voditelj emisije "Hronika Bele kuće" Luelin King

King ističe da su Sjedinjene Države, i pored važnih spoljnopolitičkih pitanja, preokupirane ekonomijom i oštrim stranačkim podelama

O značaju spoljne politike u američkoj izbornoj kampanji Glas Amerike razgovarao je sa voditeljem emisije “Hronika Bele kuće”, Luelinom Kingom.

King: “Spoljna politika nema tu važnost koju bi trebalo da ima na predsedničkim izborima, naročito ove godine, s obzirom na važna i teška spoljnopolitčka pitanja sa kojima su SAD i svet suočeni, kao što su bliskoistočna situacija, posebno odnosi izmedju Izraela i Irana, rastući konflikt u Siriji, odnosi sa Kinom i Rusijom, politički i ekonomski problemi u EU, itd. Uprkos tome, mi smo preokupirani ekonomskim pitanjima, posebno nezaposlenošću, ali i oštrom stranačkom ideološkom podelom. Nju naglašavaju posebno ekstremni konzervativci Republikanske stranke, koji žele da ideologija igra važnu ulogu na ovim izborima, dok Obama želi da se status kvo nastavi sa kontinuiranim poboljšanjem ekonomije.”

Glas Amerike: Ko na spoljnopolitičkom planu savetuje Mita Romnija, a ko predsednika Baraka Obamu?

King: “Mita Romnija savetuje organizacija pod imenom ”Spoljnopolitička inicijativa,” u čijem sastavu su uglavnom bivši ljudi Bušove administracije, koji su poznati kao neokonzervativci. To su na primer, bivši potpredsednik Dik Čejni, bivši američki ambasador u UN, Džon Bolton i urednik lista ‘Vikli standard’, Vilijam Kristol, koji su izmedju ostalog gurnuli predsednika Džordža Buša da se vojno angažuje u Iraku, da ostane na kursu konfrontacije u Avganistanu, i koji takodje ističu interese Izraela kao važan prioritet. Oni zagovaraju vojnu akciju protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa, dok istovremeno podstiču napetosti u odnosima sa Rusijom i Kinom. U pogledu savetnika predsednika Obame to su Stejt department i Savet za nacionalnu bezbednost. Dakle, ceo vladin aparat je na raspolaganju predsedniku, ukljućujući liberalnije institucije, kao što je institut “Brukings”. Takodje mislim da državna sekretaraka, Hilari Klinton, ima ogroman uticaj, a ne treba zapostaviti ni njenog supruga, bivšeg predsednika Bila Klintona.”

Glas Amerike: Koje spoljnopolitičko pitanje je od ključnog značaja za SAD?

King: “Jedno od ključnih pitanja je sudbina Izraela u vezi sa dogadjajima u Iranu. Za Izrael vlada neobično velika zainteresovanoset medju američkim političarima zbog toga što je jevrejska zajednica u Americi veliki izvor finansijskih sredstava - ona je bogata i odlično organizovana. S druge strane, premijer Netanjahu se u pogledu Irana oslanja na SAD jer nema dovoljno jaku podršku kod kuće, pošto su više od 50 odsto izraelskog stanovništva i skoro svi raniji šefovi ministarstva odbrane i obaveštajnih agencija protiv vojne akcije u Iranu zbog mogućih teških i nepredvidivih posledica. Stoga je sada Netanjahu napravio zaokret i umesto vojne akcije zagovara još oštrije sankcije Iranu, koje odskora pokazuju iznenadjujuće povoljne rezultate.”
XS
SM
MD
LG