Linkovi

Umetnička dela od lego kocki


Skulptura Nejtana Savaje napravljena od lego kocki izložena u galeriji
Skulptura Nejtana Savaje napravljena od lego kocki izložena u galeriji

"Lego" su najpopularniji dečji elementi za građenje na svetu. Procenjuje se da će se ove godine njima zabaviti više od 400 miliona mališana.

"Lego“ elemente međutim ne koriste samo deca. U rukama nekih odraslih, oni postaju umetnost.

Trideset sedmogodišnji Nejtan Savaja svakako nije dete. Ali on i dalje ima strast prema "lego" kockama.

"Ne primetim kako mi prođe vreme. Pravim ovakve svari i toliko uživam da mogu da radim satima bez prekida", kaže Savaja.

Plastični "lego" elementi se spajaju pomoću rupica i ispupčenja na stranama. Svaki element se naziva ciglicom, koje se proizvode u raznim veličinama i bojama.

"Mislim da je najvažnije da pre nego što počnem da sastavljam prve ciglice, imam zamisao u glavi. Onda je u pitanju samo sastavljanje i realizovanje zamisli", objašnjava umetnik.

Ove jednostavne dečje igračke se pretvaraju u umetnička dela u Savajinom ateljeu na Menhetnu, u kojem on i stanuje. On je jedan od malobrojnih "lego“ umetnika u Sjedinjenim Državama.

"Premda radim svakog vikenda i tokom većeg broja noći, radim ono što volim, tako da mi uopšte ne izgleda kao da radim", priča Savaja.

On živi na Menhetnu već 19 godina. Diplomirao je prava na Njujorškom univerzitetu i nekoliko godina radio kao advokat, što mu je ostavljalo malo vremena za njegov voljeni “lego“.

Ipak, uspeo je da pronađe dovoljno vremena da napravi svoju veb stranicu.

"Ima dana kad se moj veb sajt – brickartist.com – zablokira, jer previše posetilaca pokušava da se uloguje. Onda sam zaključio da je vreme da se nešto promeni, jer ovde za umetnike postoji veoma živo tržište“, primećuje Savaja.

Promena karijere je značila i nagli pad prihoda, ali Savaja kaže da se ne kaje - "Ne gledam u prošlost, jer je najlošiji dan umetnika i dalje bolji od najboljeg dana nekog advokata, tako da se ne kajem zbog svoje odluke“.

Za više od pet godina otkako je postao profesionalni "lego“ umetnik, Savajini radovi su dospeli u muzeje i galerije širom zemlje. Jedna izložba je postavljena i u Galeriji "Flin“ u Griniču u državi Konektikat.

"Kada pravim dvodimenzionalne portrete, to u velikoj meri liči na slikanje, jer suštinski koristim ‘lego’ ciglice kao boje“, objašnjava Nejtan.

Njegovi trodimenzionalni radovi su više skulpture. "Lego“ je njegov gips, glina i bronza.

Dečak koji je došao u galeriju sa bakom, kaže da bi i sam voleo da napravi nešto slično izloženim radovima.

Naravno, odrasli vide "lego“ umetnost različito od dece.

"Umetnik je upravo objasnio da koristi samo ortogonalne elemente, a opet je uspeo da dobije ove obline", kaže posetiteljka galerije, Vilma Nasinović.

Vivijan Čen, kustoskinja Galerije "Flin“, hvali Savajine radove, kao što je "lego“ plivač - "To je osoba koja pliva u dubokoj vodi. Zabacuje nogama i ruke se kreću kao da pliva kraul. Ali ljude privlači pre svega to što imate utisak protoka vode. Kao da možete da vidite kretanje ruku“.

Delo je prodato za sedam i po hiljada dolara, ali za njegove veće radove nije neobično da se prodaju za desetine hiljada.

Ipak, nema cene za koju bi prodao neka od svojih dela, poput rada koji predstavlja umetnika koji se bori da pobegne iz tela advokata.

"To je i dalje vrlo lično. Stavio sam ga tu kao deo stalne postavke, tako da taj rad putuje i ljudi mogu da dođu i uživaju u njemu. Ali i dalje nisam spreman da ode u nečiju kuću ili kancelariju i da ga nikad više ne vidim“, kaže Savaja.

XS
SM
MD
LG