Linkovi

Optužnica protiv ubica Haririja


Bivši premijer Libana Rafika Hariri ubijen 2005. godine
Bivši premijer Libana Rafika Hariri ubijen 2005. godine

Tribunal koji uz podršku Ujedinjenih nacija istražuje ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja 2005. godine objavio je optužnicu protiv četvorice članova ekstremističke grupe Hezbolah, za koje tužioci tvrde da su izveli napad.

Sud je danas potvrdio optužnicu protiv osumnjičenih i zvanično je objavio pošto su tužioci predstavili dovoljno dokaza da se pokrene sudski proces. Sud je saopštio da je optužnica držana u tajnosti kako bi vlasti mogle efikasnije da tragaju za optuženima i uhapse ih. Takođe se navodi da će neki delovi dokumenta ostati tajna, kako bi se zaštitile žrtve i svedoci.

Bivši libanski premijer Saad Hariri izjavio je da je odluka da se skine pečat s optužnice za ubistvo njegovog oca "ključni korak ka otkrivanju istine i zadovoljavanja pravde". Tužilac Danijel Belemar takođe je pozdravio odluku sudije da se optužnica otpečati, navodeći da to daje odgovor na mnoga pitanja u vezi sa napadom u februaru 2005, ali da će "potpuna priča" biti otkrivena tokom javnog, poštenog i transaprentnog suđenja.

Predsednik tribunala prošle nedelje je rekao da libanske vlasti nisu uspele da uhapse četvoricu osumnjičenih, koji su članovi pokreta Hezbolah, koji istvoremeno poriče da je umešan u ubistvo.

XS
SM
MD
LG