Linkovi

Konsultacije o novoj vladi u Libanu


Lider Hezbolaha i premijer Libana (arhivski snimci)
Lider Hezbolaha i premijer Libana (arhivski snimci)

Predsednik libanskog parlamenta Nabih Beri izjavio je da se početak formalnih konsultacija o formiranju nove vlade očekuje u ponedeljak.

Beri je to rekao poš to je predsednik Libana Mi šel Sulejman zatražio od premijera Saada Haririja da ostane na čelu privremene vlade, posle jučerašnjeg raspada koalicionog kabineta. Kancelarija predsednika zatražila je od Haririja da ostane na poloaju do izbora nove vlade.

Opozicioni ministri članovi Hezbolaha i njihovi saveznici u sredu su podneli ostavke u znak protesta zbog rezultata istrage koje su sprovele Ujedinjene Nacije o ubistvu bivšeg premijera Rafika Haririja 2005. godine. Oni su činili 11 od ukupno 30 ministara. Mediji prenose da će u izveštaju Ujedinjenih nacija neki članovi Hezbolaha biti označeni za učešće u atentatu, što Hezbolah demantuje i vrši pritisak na vladu da odbaci izveštaj.

Saad Hariri je sin ubijenog premijera, a danas je u Parizu gde će o situaciji razgovarati sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem. Potom putuje u Tursku, gde će se sastati sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

XS
SM
MD
LG