Linkovi

Rijad neće posredovati u Libanu


Libanski tenk u pripravnosti ispod mosta u Bejrutu, 19. januar 2011.
Libanski tenk u pripravnosti ispod mosta u Bejrutu, 19. januar 2011.

U intervjuu za saudijsku TV mrežu Al Arabija, ministar inostranih poslova Saudijske Arabije, Saud Al Faisal, rekao je da su saudijski kralj Abdula i sirijski predsednik Bašar Al Asad u kontaktu kako bi pomogli u „okončanju libanskog problema.“ On je medjutim rekao da je saudijski kralj odlučio da se povuče iz tih nastojanja.

Ministar inostranih poslova je dodao da, ukoliko situacija dostigne nivo punog odvajanja i regionalne podele, to bi moglo da znači kraj za Liban kao državu koja je bila model mirne koegzistencije izmedju različitih reigona i etničkih grupa.

Liban je već mesecima zahvaćen političkom krizom, zbog nastojanja Ujedinjenih nacija da podignu optužnicu protiv nekoliko istaknutih članova grupe Hezbolah za atentat na bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja, 2005. godine.

Prošle nedelje, grupa Hezbolah i njeni saveznici napustili su libansku vladu, koju su podržavale zapadne zemlje, zbog zategnutosti u pogledu očekivanih optužnica. Nacrt tih optužnica predat je prekjuče sudiji koji vodi vansudski proces.

Njihov sadržaj, medjutim, nije otkriven u javnosti i možda neće biti još nedeljama, dok sudija ne odluči da li ima dovoljno dokaza za sudjenje.

XS
SM
MD
LG