Linkovi

Policija Los Andjelesa saradjuje sa muslimanima


Šerif Morsi je musliman i zamenik šerifa u Los Andjelesu.
Šerif Morsi je musliman i zamenik šerifa u Los Andjelesu.

U trenutku kada pojedini Amerikanci strahuju od radikalizacije muslimana u Sjedinjenim Država, dok se drugi pribojavaju jačanja anti-muslimanskih osjećanja, šerifova kancelarija u okrugu Los Anđeles tvrdi da ima rešenje za borbu protiv terorizma koji je ponikao na domaćem tlu, ali i za uspostavljanje mira između muslimana i ostatka populacije.

U gradu, u kojem živi jedna od najvećih muslimanskih populacija u Sjedinjenim Državama, i dalje se rijetko može naći musliman u uniformi. Šerif Morsi je međutim musliman i zamjenik šerifa u Los Anđelesu.

"Kada su djeca mlađa, roditelji ih obično pitaju da li će da budu doktori, inženjeri, advokati ili biznismeni. Organi za sprovođenje zakona nisu na njihovoj listi, iz više razloga.

Džihad Turk iz Islamskog centra za južnu Kaliforniju kaže da muslimanski imigranti u Sjedinjenim Državama često imaju negativan stav prema organima za sprovođenje zakona.

"Veliki broj muslimana u Sjedinjenim Državama dolazi iz zemalja kojima često upravljaju diktatori, dok je policija samo produžena ruka represivnog režima.”

Morsi je gotovo četiri godine pokušavao da promijeni to uvjerenje, posredstvom Odsjeka za pitanja muslimanske zajednice u šerifovoj kancelariji u Los Anđelesu. Riječ je o prvom odsjeku te vrste u zemlji, čiji cilj je izgradnja povjerenja putem obrazovanja i uspostavljanja ličnih odnosa.

"Kada smo dolazili u uniformama u pojedinim islamskim centrima, ljudi su me izbjegavali kao da sam zaražen. Držali su se podaleko od mene, sakrivajući pogled. Znali su da sam musliman. Međutim, ipak sam bio u uniformi koja je za njih simbol autoriteta, nepovjerenja, korupcije. Sada, kada obilazim te centre dočekuju me zagrljaji, poljupci i ručkovi. To je zaista divno.

Šerif Morsi
Šerif Morsi

Morsi ističe da muslimanska zajednica nije samo pružila informacije o kriminalu u susjedstvu, već i o potencijalnim ekstremistima. Odsjek za pitanja muslimanske zajednice osnovao je šerif okruga Los Anđeles Leroj Baka. On ističe da ideja o održavanju reda putem izgradnje javnog povjerenja funkcioniše na svim nivoima organa za sprovođenje zakona.

"Muslimani su, u sedam od deset poslednjih zavjera za napad, bili dio protoka informacija koje su pomogle federalnim agencijama da ih razotkriju,” kaže šerif okruga Los Andjeles, Leroj Baka.

Zamjenik šerifa Morsi kaže da jedan važan faktor podstiče radikalizaciju.

"Mislim da je najveći problem osjećanje otuđenosti i da ste uvijek pod sumnjom. To je jedan od glavnih faktora koji je na umu radikala."

Džihad Turk kaže da anti-muslimansko osjećanje u Sjedinjenim Državama doprinosi stvaranju plodnog tla za ekstremizam.

"Ukoliko postoji uvjerenje da je muslimanska zajednica na meti, ostatak društva će odbaciti njene mlade, koji bi zatim u znak protesta mogli da pribjegnu ekstremnom nasilju.”

Turk ističe da muslimanska zajednica mora da se integriše u društvo, te da javnost treba da zna da ekstremisti u Sjedinjenim Državama nisu jedino samoproklamovani muslimani.

Agencije za sprovođenje zakona širom zemlje koriste video za obuku Odsjeka za muslimansku zajednicu, u borbi protiv islamske radikalizacije i anti-muslimanskih osjećanja. Postoji nada da će bolje razumjevanje muslimanske kulture podstaći uzajamno poštovanje i povjerenje, kako bi policija i muslimani mogli da budu partneri u borbi protiv kriminala.

XS
SM
MD
LG