Linkovi

King: Obama traži izlaz iz Avganistana


Povlačenje iz Avganistana-politička i vojna solucija: Luelin King
Povlačenje iz Avganistana-politička i vojna solucija: Luelin King

Predsednik Barak Obama je u nedavnom govoru pred američkim ratnim veteranima rekao da se strategija u Avganistanu menja sa vojnog na diplomatski kurs. O tome i drugim spoljnopolitičkim aspektima politike administracije, za Glas Amerike govori voditelje emisije “Hronika Bele kuće”, Luelin King.

King: “Mislim da administracija predsednika Obame traži dobar razlog da napusti Avganistan. Rat je veoma nepopularan, ne ide dobro, a posebno mu se protive gradjani koji su očekvili povlačenje, a umesto toga dobili povećanje trupa. Politička i vojna solucija bi mogla da bude upravo to - povlačenje iz Avganistana. Negativna strana takve odluke bi bila da bismo ostavili iza sebe žene Avgnistana, koje bi ponovo dospele u represivne ruke Talibana. Ostavili bismo i sve demokratski orijentisane segmente društva, institucije i digli ruke od dosadašnjih nastojanja.”

Glas Amerike: Kako bi ste procenili američko-evropske odnose u svetlu situacije u Avganistanu, Pakistanu i Iraku?

King: “Nisam siguran koliko se ta situacija u ovom mometnu odražava na odnose SAD-Evropa. Naravno, ako imate situaciju kao što je slučaj sa Britanijom, koja ima svoje vojnike u Avganistanu, London, nema sumnje, želi da napusti taj region. Svi smatraju da je Irak, mada manje važan od Avganistana, u teškoj situaciji, i uskoro bi mogao da bude prepušten sam sebi, što bi moglo da dodatno pogorša stanje. Što se tiče Pakistana i Irana, to su dve odvojene stvari. Pakistan je relativno stabilan, mada je Al Kaida u njemu aktivna, a populacija nezadovojna, ali je takav status kvo za sada održiv. Iran je sasvim nešto drugo, medjunarodna zajednica strepi od mogućeg izraelsko-iranskog sukoba, odnosno napada izraelskih snaga na iranska nuklearna postrojenja. Iran, koji je pored Izraela moguća druga regionalna nuklearna sila, i koji je tako otvoreno neprijateljski raspoložen prema zapadu, uznemirava Arape, Izraelce, SAD i Evropu. Medjutim, politički fokus predsednika Obame je prvenstveno domaće, a ne medjunarodne prirode, i neki smatraju da takav stav rezultira njegovom neodlučnošću u domenu spoljne politike.”

Glas Amerike: U ovom momentu, koji ciljevi admininistracije su jasni i ostvarljivi na domaćem i inostranom planu?

King: “Puno toga na domaćem planu će zavisiti od predstojećih kongresnih izbora sa mogućnošću da ili Senat ili Predstavnički dom dobije republikansku većinu, što bi nagovestilo političku pat-situaciju, a to bi moglo da ide na ruku predsedniku. U pogledu spoljne politike, Obamina velika frustracija izgleda da su odnosi i komunikacije adminstracije sa Izraelom. Izraelci nastavljaju da grade naselja u Jerusalimu i na Zapadnoj obali i da drže jaku kontrolu nad Gazom. Predsednik održava dobre odnose sa Indijom i Kinom, mada dolazi do izvesne tenzije u pogledu odnosa sa Evropom u odnosu na ekonomske koncepte rešavanja globalne krize. Evropa je za oštre mere štednje, a kod administracije još uvek postoji naklonost ka stimulativnim paketima, kao rešenju za ključne ekonomske probleme.”

XS
SM
MD
LG