Linkovi

Novi nemiri u Kirgistanu


Uništena radnja u kirgistanskom gradu Oš
Uništena radnja u kirgistanskom gradu Oš

Privremeni predsjednik Kirgistana Roza Otunbajeva pozvala je na smirivanje situacije na jugu zemlje, gdje je u neredima poginulo najmanje 45 ljudi, a više od 600 ranjeno.

Nekoliko kuća u uzbečkim susjedstvima je zapaljeno, a pucnjava se mogla čuti i danas u gradu Oš, nakon što su kasno sinoć izbili sukobi etničkih Kirgiza i Uzbeka. Privremena vlada proglasila je vanredno stanje u tom gradu i okolnim mjestima, gdje su članovi bandi razbijali prozore, pljačkali radnje i palili automobile.

Još međutim nije poznato kako su nemiri izbili. Otunbajeva je u prijestonici Biškeku kazala novinarima da sukob podstiču različite frakcije koje žele da destabilizuju zemlju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Mun je u saopštenju pozvao na mir i uzdržanost kako se bi spriječilo dalje nasilje i ponovio da bi sporna pitanja trebalo riješiti dijalogom. Američka ambasada takođe je pozvala na mirno prevazilaženje razlika i poštovanje vladavine prava. Poziv na brzo rješenje situacije uputili su i ruski i kineski predsjednik koji prisustvuju samitu regionalnih lidera u glavnom gradu Uzbekistana, Taškentu.

Iako je u Kirgistanu relativno mirno od masovnih protesta u aprilu, kada je 87 ljudi izgubilo život i zbačen predsjednik Kurmanbek Bakijev, na jugu zemlje je situacija i dalje napeta.

XS
SM
MD
LG