Linkovi

Austrijski šef diplomatije u poseti CG


Austrijski predsednik Hajnc Fišer i austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc, sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem
Austrijski predsednik Hajnc Fišer i austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc, sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem

Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc danas je u Podgorici razgovarao sa crnogorskim ministrom inostranih poslova i evropskih integracija, Igorom Lukšićem.

Dvojica ministara su potpisali sporazum o Programu saradnje između Crne Gore i Austrije u kulturi, nauci i prosvjeti.

Kurc je istakao da Austrija njeguje jake veze sa državama Zapadnog Balkana i sa Crnom Gorom i naveo da Austrija snažno podržava članstvo u Evropskoj uniji svih država Zapadnog Balkana i reforme na putu ka toj organizaciji.

On je rekao da je jedna od današnjih tema sa Lukšićem bila i izbjeglička kriza koja pogađa i Austriju i članice EU. Nije isključio mogućnost da Crna Gora postane dio tranzicione rute za migrante ukoliko Austrija zatvori granice.

"Ukoliko Austrija i neke države u regionu zatvore granice, to će imati posljedice za cijeli region. Postoji mogućnost da države koje do sad to nijesu bile postanu dio tranzitne rute. Ipak Crna Gora nije ni krajnja destinacija ni tranzitna država i ne nalazi na toj ruti, ali mogućnot da postane dio nje nije u potpunosti isključena“, rekao je Kurc novinarima.

On je podsjetio da će Austrija uvesti gornju granicu, odnosno kvote za ulazak izbjeglica i, ocijenio izvjesnim da će ta država biti primorana da zaustavi priliv izbjeglica na granicama.

Na pitanje - ukoliko dođe do zatvaranja granica za migrante, da li Crna Gora ima određene mjere i da li je spremna da se pridržava raspodjele na osnovu kvota koje je odredila EU, Lukšić je ukazao da će Crna Gora svoju politiku sinhronizovati sa zemljama regiona i EU.

On je naveo da je Crna Gora već pripremila plan postupanja u određenim situacijima.

Lukšić je podsjetio da je to druga posjeta Kurca Crnoj Gori u relativno kratkom vremenskom periodu.

“Što govori o posvećenosti Austrije našem regionu, posvećenosti saradnji sa Crnom Gorom. Današnje potpisivanje Plana saradnje u nekoliko oblasti kao i dogovoreni akcioni Plan saradnje za ovu godinu govore o kontinutetu odnosa”, smatra Lukšić.

Prema njegovim riječima, treba dodatno raditi na uklanjanju različitih oblika biznis barijera kako bi crnogorsko tržište bilo atraktivnije za partnere iz Austrije i EU.

Lukšić je dodao da je ova godina važna za evropsku i evroatlantsku budućnost Crne Gore i svi učesnici parlamentarnog dijaloga su zainteresovani da Crna Gora potvrdi posvećenost tim procesima.

"Teško bih u ovom trenutku mogao da prognoziram tajming, ali vjerujem da su svi učesnici zainteresovani da se što prije dođe do maksimalnog nivoa sporazumijevanja“, ocijenio je Lukšić.

Upitan da li očekuje da će ukoliko neke od partija koje ne podržavaju članstvo Crne Gore u NATO ući u Vladu i zahtijevati da se to pitanje riješi referendumom, Lukšić je poručio da to pitanje treba prepustiti nadležnim institucijama, navodeći da Skupština odlučuje o načinu ratifikacije.

"Moje mišljenje je da će parlament nakon parlametranih izbora biti potpuno legitiman da se o tom pitanju izjasni. Ali ukoliko i drugačiji dogovor bude postignut to će biti i demokratski i legitimno“, poručio je Lukšić.

Austrijski šef dilomatije u Podgorici se sastao i sa predsjednicima države i parlamenta Filipom Vujanovićem i Rankom Krivokapićem.

XS
SM
MD
LG