Linkovi

Guvener Kristi se izvinjava zbog skandala


Guverner Nju Džersija Kris Kristi
Guverner Nju Džersija Kris Kristi

Guvener Nju Džersija izjavio je da nije znao za plan svojih saradnika da iz osvete jednom demokratskom gradonačelniku izazovu saobraćajni haos na prilazu Njujorku.

Guverner Nju Džersija Kris Kristi, koga mnogi smatraju najjačim republikanskim kandidatom na sledećim predsedničkim izborima 2016. godine, izjavio je da je “osramoćen i veoma tužan” zbog postupka nekih svojih saradnika. Kako se ispostavilo, članovi Kristijevog tima jesenas su namerno izazvali saobraćajnu gužvu na prilazu Njujorku kako bi se osvetili demokratskom gradonačelniku grada Fort Li u Nju Džersiju, Marku Sokoliću, što nije podržao Kristijevu kandidaturu za reizbor za guvenera.

Guverner Kris Kristi javno se izvinio zbog učešća svoje administracije u politički motivisanom skandalu koji je uključio delimično zatvaranje najprometnijeg mosta u Americi.

“Osramoćen sam I ponižen zbog postupaka nekih ljudi u mom timu. Nema sumnje da je njihovo ponašanje apsolutno neprihvatljivo i da je pokazalo nedostatak poštovanja prema ispravnoj ulozi vlade, kao i prema ljudima kojima treba da služimo.”

U toku četiri dana u septembru, nagla i neočekivana zatvaranja saobraćajnih traka na mostu Džordž Vašington – koji spaja Nju Džersi sa Njujorkom, i koji dnevno u proseku predje oko 300,000 vozila – dovela su do potpune blokade saobraćaja. Guverner Kristi je demantovao optužbe da su on ili njegovi saradnici naredili to zatvaranje kako bi kaznili gradonačelnika Fort Lija, Marka Sokolića, što nije podržao njegov reizbor za guvenera.

“Ko bi pri zdravoj pameti zatvorio prilaz najprometnijem mostu na svetu da bi meni poslao poruku?”

Medjutim, nedavno objavljeni mejlovi jednog od guvernerovih saradnika potvrdili su umešanost njegovog tima. Guverner je rekao da nije znao niti učestvovao u tom planu ali je priznao odgovornost.

"U krajnjoj liniji, ja sam odgovoran za ono što se dogadja u mojoj nadležnosti, bilo to dobro ili loše. Kada se načine greške, moram da ih priznam i preduzmem mere koje smatram neophodnim da bi se one popravile.”

Kristi je otpustio zamenicu šefa svog kabineta, zato što ga je lagala, i povukao podršku bivšem menadžeru svoje kampanje koji želi da postane predsdnik Republikanske stranke u toj državi.

"Guverner je takodje obećao da će lično otići u Fort Li da bi se izvinio gradonačelniku i gradjanima pogodjenim zbog saobraćajne gužve oko mosta Džordž Vašington."

Gradonačelnik Fort Lija, Mark Sokolić, inače je u jednom od mejlova Kristijevih saradnika, do kojeg su došli mediji, cinično nazvan “malim Srbinom”, ali je u kasnijim intervjuima za američke TV mreže pojasnio da je hrvatskog porekla. On je na konferenciji za medije prihvatio Kristijevo izvinjenje ali je rekao da bi guvener, pre poste Fort Liju, trebalo da sačeka rezultate istrage.

Politički stručnjaci kažu da je ceo dogadjaj naneo štetu Kristijevoj potencijalnoj kandidaturi za predsednika ali da njene razmere još nisu izvesne.
Popularni guverner i verovatni republikanski kandidat za predsednika danas je takodje poručio da se nikada ne bi bavio niskom političkom osvetom. On je rekao da je u dosadašnjoj karijeri pokazao da je čvrst, ali ne i “siledžija”, i da je spreman da sklapa kompromise.
XS
SM
MD
LG