Linkovi

Obračuni u Kotoru, raspoređeni specijalci


U Kotor ranije poslata Posebna jedinica (ilustracija rtcg.me)
U Kotor ranije poslata Posebna jedinica (ilustracija rtcg.me)

Iako je turistička sezona na pragu, u Kotor su ovih dana stigli pripadnici specijalne crnogorske policije, a od juče i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, zbog sukoba kriminalnih klanova u tom gradu. Učestala pucnjava, ubistva i pokušaji ubistva, kao i paljevine objakata, stvorili su atmosferu opšte nesigurnosti u Kotoru, pa su sada na potezu policija i Tužilaštvo.

Iako crnogorska policija već odavno ima u evidenciji tri kriminalne organizacije u gradu pod zaštitom UNESCO-a, uprkos činjenici da je u posljednjih nekoliko mjeseci intenziviran njihov međusobni obračun, tek sa dolaskom opozicionog ministra Gorana Danilovića na čelno mjesto u crnogorskoj policiji, preduzete su konkretne mjere da se grad Kotor pokuša učiniti bezbjednim za građane.

Kotor je juče bio pod blokadom pripadnika policije u uniformi i civilu i maskiranih specijalaca sa fantomkama na glavama. Pripadnici SAJ-a, u grupama sa kotorskim kolegama, od juče na nekoliko lokacija zaustavljaju vozila i kontrolišu njihove vozače i saputnike, posebno osobe iz kriminalnog miljea.

Ipak, samo u posljednjih par mjeseci, bilježi se ubistvo, nekoliko pokušaja ubistva, paljevine i generalno, atmosfera straha i nesigurnosti. Mediji danas javljaju da je Više državno tužilaštvo uspjelo da, u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije i Odjeljenjem bezbjednosti Kotor, identifikuje većinu izvršilaca vatenih sukoba i u toku je rad na njihovom lociranju i hapšenju.

Ono o čemu građani nerado govore, a o tome mnogo znaju, jeste da osnaživanje kotorskih kriminalnih grupacija datira iz ranijih godina.

U tom vremenu bezbjednosno interesantne osobe i članovi kriminalnih grupa u Kotoru, nijesu bili predmet policijskih kontrola i obrada, protiv kotorskih kriminalaca nije vođen ni jedan ozbiljniji, pa ni manje značajan postupak.

Tek u posljednje tri godine, kada je promijenjena rukovodeća policijska struktura u Kotoru, dešavaju se i konkretne akcije policije sa lokalnog i državnog nivoa.

U ovom periodu, prvi put članovi tih grupacija, njih na desetine, procesuirani su za najteže krivična djela sa elementima nasilja (iznude-reketi, podmetanje eksplozivnih naprava, požara, otmice, oružje u ilegalnom posjedu, sprečavanje pripremanih i planiranih likvidacija i drugih oblika teškog i organizovanog kriminala). Na potezu je Specijalno državno tužilaštvo, kome prikupljeni dokazi ukazuju na sumnju da su u pitanju slučajevi sa elementima organizovanog kriminala.

XS
SM
MD
LG