Linkovi

Na severu Kosova atmosfera mirna


Na severu Kosova atmosfera mirna
Na severu Kosova atmosfera mirna

Nakon najava vlasti u Prištini da će sutra na severu Kosova uspostaviti vladavinu prava, Srbi u ovom delu Kosova ne očekuju da će se bilo šta dramatično desiti. Na ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice vlada uobičajna atmosfera.

Sem što je tokom noći u ovom delu grada postavljeno nekoliko novih barikada, nista drugo ne ukazuje na napetost, uznemirenje ili strah.

Mislim da ćemo se odbraniti. Ne plašim se, jer ovo nije ništa novo, to nam se dešava već deset godina“.

Mi imamo naš stav, ostaćemo ovde gde smo celog veka živeli. Ne može niko da nas dira jer nismo nikom ništa uradili“.

Ja mislim da se sutra ništa neće dogoditi, niti se uopšte plašimo“, kažu neki od gradjana Kosovske Mitrovice.

Iz lokalnih samouprava na severu Kosova poručuju da će sutra biti uobičajeni radni dan, ali da će barikade na putevima biti pojačane i da će tokom dana biti održani mirni protesti.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović upozorio je da bi dovođenje kosovskih carinika na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje ugrozilo vitalne interese i opstanak Srba u ovom delu Kosova. Ivanović je u izjavi za Glas Amerike rekao da medju Srbima na severu Kosova postoji jedinstvo, kada je u pitanju odbrana ljudskih prava i prava na slobodu i da to niko ne može narušiti.

Nasilno zauzimanje administrativnih prelaza, znači postavljanje bodljikave žice i odvajanje nas od matične države, ali i ugrožavanje naše slobode. To takodje predstavlja pokušaj našeg progona sa ovih prostora. Svim demokratskim i legitimnim metodama građanskog otpora, ovih 80 000 Srba, suprotstaviće se tome“, rekao je Ivanović

Milan Ivanović koji je i predsednik teninskog kluba Zvečan najavio je da će sutra oko stotinak dece iz Kosovske Mitrovice i ostalih delova Kosova otputovati u Beograd, na poziv porodice tenisera Novaka Djokovića gde će u naredna tri dana pratiti Dejvis kup.

XS
SM
MD
LG