Linkovi

Ukinuta oslobadjajuća presuda Haradinaju


Ukinuta oslobadjajuća presuda Haradinaju
Ukinuta oslobadjajuća presuda Haradinaju

Po zapečaćenom nalogu Haškog tribunala, bivši kosovski lider i komandant Oslobodilačke vojske Kosova, Ramuš Haradinaj, prebačen je sinoć sa Kosova u Hag gde će mu ponovo biti sudjeno po 6 od 37 tačaka optužnice za zločine počinjene na Kosovu 1998. Apelaciono veće donelo je ovu odluku na osnovu žalbe Tužilaštva da oslobadjajuća presuda Haradinaju 2008. godine nije bila pravična, jer pretresno veće nije uložilo dovoljno napora da sasluša dva ključna svedoka, koji su odbili da svedoče zato što su bili uznemirivani i zastrašeni.

Sudjenje Ramušu Haradinaju i saoptuženima za zločine na Kosovu 1998, biće prvi proces u istoriji Haškog tribunala koji će biti ponovljen.

Predsednik Srbije, Boris Tadić izjavio je da je odluka o obnavljanju postupka protiv nekadašnjeg kosovskog lidera dokaz o objektivnosti Haškog tribunala u čiji se rad, kako je ponovio, Srbija ne meša baš kao ni u rad Medjunarodnog suda pravde.

"Bilo je mnogo sumnji, informacija i poluinformacija o tome da je bilo pritisaka, pa čak i fizičkih likvidacija svedoka u tom procesu, tako da je sud jedini nadležan da donese pravu odluku u vezi sa celim tim slučajem“, rekao je Tadić.

Današnjom odlukom Apelacionog veća da se delimično ponovi sudjenje Haradinaju i saoptuženima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju, poništena je presuda kojom su Haradinaj i Baljaj bili oslobodjeni krivice kao učesnici u zajedničkom poduhvatu progona nealbanaca i nelojalnih Albanaca iz okoline Dečana. Optuženima se sada na teret stavljaju ubistva, okrutno postupanje i nehumani postupci, kao i kršenje zakona i običaja ratovanja u zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica.

Svedoci, Šefet Kabaši i osoba čiji je identitet zaštićen, bili su pripadnici OVK u Jablanici i pred Tribunalom su u prvobitnom postupku odbili da svedoče, iako su prethodno Tužilaštvu dali izjave koje su optuživale Haradinaja, Baljaja i Brahimaja.

Većinom glasova sudija, uz protivljenje predsedavajućeg Patrika Robinsona, odlučeno je da pretresno veće na prvostepenom sudjenju nije imalo dovoljno vremena da obezbedi iskaze ključnih svedoka koji su bili uznemirivani i zastrašivani i da je time sprečeno zadovoljenje pravde.

Zamenik tužioca srpskog tužilaštva za ratne zločine, Bruno Vekarić je agenciji Rojters rekao da je zadovoljan odlukom suda.

"To je velika pobeda Tužilaštva Tribunala i Serža Bramerca. Mislim i da je dobar korak ka zadovoljenju pravde za žrtve zločina koji su se desili na Kosovu i Metohiji u to nesrećno vreme. Isto tako, mislim da je to dobar korak i ka smirivanju tenzija, ka pomirenju, jer prosto svi ovde osećamo jednu veliku nepravdu zbog prethodnih odluka suda“, izjavio je Vekarić.

Novinari agencije Rojters zamolili su i neke Beogradjane da prokomentarišu današnju odluku Haškog tribunala.

"To je prirodno, zato što je pravio zločine“, rekao je jedan građanani, dok je drugi dodao, "Ja mislim da je to sve sprdnja koja je unapred odredjena.“

Po naredjenju Apelacionog veća, Haradinaj, Baljaj i Brahimaj dočekaće ponovno sudjenje u pritvoru tribunala u Sheveningenu.

XS
SM
MD
LG