Linkovi

Rešenje problema visokih cena osiguranja?


Mitrovica, Kosovo
Mitrovica, Kosovo

Šef prištinskog tehničkog tima za razgovore sa Beogradom o putnom osiguranju rekao je da su na poslednjoj rundi razgovora predstavnici Srbije odbili da potpišu sporazum koji podrzumeva mnogo povoljnije uslove kad je reč o slobodi kretanja

Iako su zvaničnici kosovske delegacije za razgovore sa Beogradom u Briselu još pre mesec dana najavljivali da će osiguranje za vozila, koja prelaze sa Kosova u Srbiju i obrnuto, od 1. januara 2015. godine biti naplaćivano po znatno nižim cenama, to se nije dogodilo. U Prištini tvrde da je Srbija odgovorna za to, ali najavljuju da će krajem januara problem visokih cena osiguranja za vozila biti rešen.

Šef prištinskog tehničkog tima za razgovore sa Beogradom o putnom osiguranju Rahim Pacoli rekao je za Glas Amerike da su na poslednjoj rundi razgovora u Briselu, predstavnici Srbije odbili da potpišu sporazum koji podrzumeva, kako je kazao, mnogo povoljnije uslove kad je sloboda kretanja između Srbije i Kosova u pitanju.

„Na zadnjem sastanku, srpska strana čini se nije imala ovlašćenje srpskih osiguravajućih kompanija ili nisu bili kompletirani i tražili su više vremena, da se vrate i pogledaju neke stvari, tako da je potpisivanje odloženo za naredni sastanak koji će se po svemu sudeći održati u drugoj polovini januara“, rekao je Pacoli.

Po rečima Pacolija budućim sporazumom je predviđeno da građani Kosova kroz Srbiju putuju zelenim kartonom koji će istovremeno važiti i za Makedoniju i Albaniju i koji će koštati oko 50 evra godišnje.

„Kada se postigne sporazum i prizna se zeleni karton koji važi za Makedoniju, on će važiti i za Srbiju i faktički to podrazumeva da građani Kosova mogu putovati i na teritoriju Srbije. I građani Srbije sa tom polisom izdatom od srpskih vlasti će moći slobodno da se kreću na teritoriji Kosova i neće morati ništa dodatno da plate na granici“, kazao je Pacoli.

Visoke cene osiguranja za vozila koja sa Kosova ulaze u Srbiju i obrnuto rezultat su sporazuma o slobodi kretanja koji su pre tri i po godine postigli u Briselu, Beograd i Priština.

Ta sloboda gradjene Kosova Kosta u zavisnosti koje tablice imaju. Oni sa statusno neutralnim KS tablicama osiguranje plaćaju 107 evra za mesec dana vožnje po srpskim putevima, dok oni koji imaju RKS tablice koje imaju grb Kosova moraju na prelazu da skinu te tablice i uzmu probne koje po danu koštaju oko 5 evra, sto znači da njihova sloboda kretanja po Srbiji košta oko 250 evra mesečno.

Gradjani Srbije su u malo boljoj situaciji jer oni na prelazu imaju mogućnost da osiguranje plate za 7 dana koje iznosi 20. Medjutim i to ne važi za sve građane Srbije, jer Albanci iz opština Preševo Medveđa i Bujanovac ne plaćaju osiguranje za vozila prilkom ulaska na Ksoovo, jer to umesto njih radi Vlada Kosova.

XS
SM
MD
LG